hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aslan ve balon balığı tehlikesine dikkat

    Aslan ve balon balığı tehlikesine dikkat
    expand
    KAYNAK DHA

    ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz'de giderek artan zehirli 'aslan' ve 'balon' balığı tehlikesine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz'de giderek artan zehirli 'aslan' ve 'balon' balığı tehlikesine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
    Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı'nın yürütücüsü ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) ortağı olduğu 'Antalya'nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu' konulu Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamında 'Deniz ve Halk Sağlığı' toplantısı düzenlendi. 'Balon ve Aslan Balıklarının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri' konulu toplantıda sağlık ve turizm sektörleri ile 50 farklı kurumdan katılımcılar yer aldı. Türkiye denizlerinde daha sık görülmeye başlayan yabancı türlerden balon ve aslan balıkları ile denizanaları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bilgilendirme toplantısına TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Kliniği'nden Uz. Dr. Selin Gamze Sümen konuşmacı olarak katıldı. Adana'da aslan balığı zehirlenmesi yaşayan Kaynar ailesinin bireyleri, Buğra Kaynar, Başak Kaynar ve Cengiz Kaynar da yaşadıklarını anlattı.
    DENİZLERİN EN İSTİLACI BALIĞI
    Uz. Dr. Selin Gamze Sümen, aslan balığının gezegendeki en agresif istilacı türlerden biri olduğunu belirtti. Zehirli yüzgeçleri dikkatle temizlendikten sonra yenilen aslan balığı etinin oldukça lezzetli olduğunu kaydeden Dr. Sümen, "Bu yüzgeç ışınları zehirlidir. Dikensi yüzgeçlerin batması sonucu zehirlenme tablosu ortaya çıkabilir. Çoğu kazayı onları yakalayan balıkçılar, dalgıçlar ve dikkatsiz yüzücüler yaşamaktadır. Yüzgeç ışınının deriye batması ile aşırı ağrı, deride kızarıklık ve şişlik, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş, nefes darlığı, uyuşma, diyare ve terleme gibi yakınmalar olur. Alerjiye yatkınlığı olan bireylerde şok tablosu gelişebilir" diye konuştu.
    İLK KEZ İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE GÖRÜLDÜ
    Aslan balığının Türkiye sularında ilk kez 2014 yılında İskenderun Körfezi'nde görüldüğünü belirten Dr. Sümen, "4 yıl içindeki dağılımına baktığımızda tüm Akdeniz kıyılarımıza İskenderun Körfezi'nden Muğla kıyılarına kadar yayıldığını görüyoruz. Bu çok hızlı bir dağılım ve bollukları da azımsanamayacak ölçüde fazla" diye konuştu.
    KÜRESEL ISINMA İLE ÇOĞALIYORLAR
    Dr. Selin Gaye Sümen diğer zehirli bir tür olan balon balığını tüketmenin ölümlerde neden olabileceğini kaydetti. Dr. Sümen, aslan ve balon balık türlerinin neden Türkiye sahillerine kadar geldiğinin sebebini şöyle açıkladı:
    "1869 yılında Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birçok Kızıldeniz türü Akdeniz'e giriş fırsatı buldu. Daha önceleri dağılımları bu kadar geniş olmayan birçok yabancı tür küresel ısınmayla birlikte artan deniz suyu sıcaklıkları, değişen çevre koşulları ve yerli türlerin rekabet gücünün zayıflamasıyla Akdeniz'de hızla yayılma imkânı buldu."
    YAŞADIĞI TEHLİKEYİ ANLATTI
    Toplantıda Adana'dan katılan 14 yaşındaki Buğra Kaynar ise denizde yüzdüğü sırada aslan balığının sokması sonrası yaşadıklarını paylaştı. Buğra Kaynar şunları anlattı:
    "Zehirli diken elime batar batmaz fenalaştım. Hemen hastaneye kaldırdılar. Kasılma yaşadım, üşüme hissettim ve baş dönmesi oldu. Çok şiddetli bir ağrı vardı. Doktorlar ağrıyı uzun süre dindiremedi. Sıcak su tedavisi uyguladılar dindirmek için. İki gün yoğun bakımda yattım. Hastaneden çıkana kadar serum takılıydı. Dikenin battığı parmağım çok şişti adeta yeni bir parmak çıktı üstünde."

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow