hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kanser tedavisinde beslenme önerileri

    Kanser tedavisinde beslenme önerileri
    expand
    KAYNAK DHA

     ANTALYA, (DHA) - MEMORİAL Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, kanser tedavi sürecinde hastaların bağışıklık sistemini güçl

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ANTALYA, (DHA) - MEMORİAL Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, kanser tedavi sürecinde hastaların bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme önerilerinde bulundu.

    Berna Ertuğ, kaliteli ve sağlıklı bir yaşamın yanı sıra, kanser gibi önemli hastalıklardan korunmada beslenme düzeninin etkili olabildiğini söyledi. Sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde 40'lara varan azalma sağlandığını aktaran Ertuğ, beslenmenin, kanser tedavisi gören hastalar için de çok önemli olduğunu anlattı.

    Bağışıklık sisteminin, pek çok hücre ve organı içeren, oldukça komplike bir sistem olduğunu söyleyen Berna Ertuğ, "Bu sistem sayesinde bireyler, kanser ve pek çok ciddi hastalıktan korunmaktadır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip kişiler hastalıklara karşı dirençlidir. Ancak bağışıklığın zayıflaması durumunda, zararsız görünen mikrobik hastalıklar bile yaşamsal kayıplara yol açabilir" dedi.

    Berna Ertuğ, güçlü bir bağışıklık sistemi için dikkate alınacak 12 öneride bulundu. Ertuğ'un önerileri şöyle:

    1. Güçlü bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı koşullarda hazırlanmış, doğal besinleri uygun miktarlarda tüketmek vücut için koruyucu bir kalkan etkisi oluşturmaktadır.

    2. Çiğ sebze ve meyve sebzeler hastalık savıcı etkiye sahiptir. Sebze ve meyveler içerdikleri doğal vitaminler ve diğer antioksidanlar aracılığıyla, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

    3. Besin hijyeni önemlidir. Sebze ve meyveler yıkandıktan sonra 15 dakika sirkeli suda bekletilip tüketilmelidir.

    4. Gün içinde yeterli protein alımı, sağlıklı bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır. Hayvansal proteinlerle bitkisel proteinlerin dengeli biçimde tüketilmesi çok önemlidir.

    5. Probiyotiklerin koruyucu etkisinden yararlanılmalıdır. Yoğurt ve kefir gibi gıdalar, mide-bağırsak sistemindeki bağışıklık sistemi elemanlarının sağlıklı işleyişinde rol almaktadır.

    6. Su hayat kaynağıdır. İçeriğindeki tuz ve mineraller sayesinde, gün içinde yeterli miktarda su tüketimi, bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlamaktadır.

    7. Hazır içecekler yerine taze sıkılmış meyve ve sebze suları tercih edilmelidir.

    8. Yeterli uyku sağlık için gereklidir. Yalnızca yeterince uzun süre uyumak değil, kaliteli uyku da bağışıklık sisteminin sağlıklı işleyişi açısından önemlidir.

    9. Düzenli fiziksel aktiviteler vücut direnci için gereklidir.

    10. Pozitif olmak ve bol bol gülmek, vücuda şifa sağlar.

    11. Sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır. Pasif olarak da olsa sigara dumanına maruz kalmamak genel vücut sağlığı açısından önemlidir.

    12. İdeal kilo korunmalıdır. Aşırı kilolar hastalıklara zemin hazırlayabildiği gibi hızlı kilo kaybı da bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bilinçsiz, hızlı kilo kaybettiren diyetlerden kaçınılmalıdır.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow