hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu: “Bölgede huzur ve güven olunca tarım ve hayvancılık da gelişti”

    Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu: “Bölgede huzur ve güven olunca tarım ve hayvancılık da gelişti”
    expand
    KAYNAK DHA

    BİTLİS Valisi İsmail Ustaoğlu, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki tesislerde incelemelerde bulunarak, bölgede huzur ve güvenin sağlanmasının ardından tarım ve hayvancılıkta da artış yaşandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS,(DHA)-BİTLİS Valisi İsmail Ustaoğlu, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki tesislerde incelemelerde bulunarak, bölgede huzur ve güvenin sağlanmasının ardından tarım ve hayvancılıkta da artış yaşandığını söyledi.

    Vali İsmail Ustaoğlu, beraberindeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fatih Asak, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ile birlikte tarım ürünleri paketleme ve çiftliklerde incelemelerde bulundu. Peynir, meyve paketleme, ceviz fidanı yetiştiriciliği ve Adilcevaz ilçesinde yaklaşık 400 büyükbaş hayvanın bulunduğu çiftlikte incelemelerde bulunan Vali ve beraberindekiler tesisleri ve üretimleri hakkında bilgi aldı. Vali Ustaoğlu, yaylaların yeniden açılması ile birlikte hayvan sayısında ciddi artışlar yaşandığını, devletin verdiği desteklerle de ciddi üretim yapan tesislerin açıldığını söyledi.

    2017 yılı içerisinde Bitlis'te tarımsal amaçlı kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 16 tesise 7.5 milyon lira hibe yapıldığını anlatan, Vali Ustaoğlu, 2018 yılında ise bu amaçla 16 tesisin daha açılacağını söyledi. Vali Ustaoğlu, "10 Milyon lira hibeli 16 tesisimizin faaliyette geçecek olması bölgenin tarımsal alanda kalkınacağının işaretidir. Bitlis, Doğu Anadolu bölgesinde tarım potansiyeli en fazla güçlü illerin başında geliyor. Başta hayvancılık olmak üzere yine farklı ürünlerin yetiştiği verimli arazileri olan bir coğrafyaya sahibiz. Özellikle Van Gölü havzası üzerinde bulunan yerleşim yerlerimizin, başta ceviz olmak üzere gezdiğimiz alanlarda patates, soğan, kuru fasulye, domates anlamında çok verimli üretim alanları olan yerlerimiz mevcut. Devletin teşviki ile üretimi artırma adına üreticimizin yetiştirdiği ürünleri bu tip tesisleri hızlandırarak üreticimizin de istifadesine sunacağız" dedi. 

    CEVİZİN YAYGINLAŞTIRILMASI GEREKİR
    Bölgede tarımın büyük bir istihdam alanı olduğunu da belirten Vali Ustaoğlu, bugün 5 tane tesis gezdiklerini ve gördükleri manzarının gurur verici olduğunu söyledi. Vali Ustaoğlu, "Bir hayvan çiftliğinde 400’den fazla büyük baş hayvanın o çiftlikte yetiştiğini öğrendik. Ayrıca, Adilcevaz’ın en önemli marka değeri olan cevizin değerlendirilmesi ve üreticinin istifadesi adına burada bir ceviz üretim tesis mevcut. Burası da bakanlığın teşvik kapsamında istifade ederek yapılan şu an 40 binin üzerinde ve en önemlisi de bizim için sertifikalı ve patentini aldığımız Kazankaya ve Adilcevaz13 diye tabir edilen iki tane tescilli ceviz fidanımız var. Bu tesiste hem aşılaması yapılıyor hem de diğer üreticilerimize aşıları yapılan fidanlarımızın dağıtımı yapılıyor. Yüz yıllardır bölgemizin en önemli marka değeri olan Bitlis Adilcevaz cevizini inşallah bu teşvik ve yatırımlarla çok daha iyi bir duruma getireceğiz. Bununla ilgili olarak daha önce Bitlis Eren Üniversitesi’nde bir ceviz çalıştayı düzenledik. Bizim en önemli marka değeri olan cevizin yaygınlaştırılması lazım" diye konuştu.

    ÜLKENİN YÜZDE 4,5’LİK PATATES İHTİYACI AHLAT’TAN KARŞILANIYOR
    Vali Ustaoğlu son günlerde fiyatı ve ithalatı ile gündeme gelen patates üretimi ile ilgili açıklama yaptı. Ülkenin yüzde 4,5’lik patates üretiminin Ahlat ilçesinden karşılandığını belirterek şöyle konuştu:

    "Bizim patatesimiz paketleme tesisi ile depolama alanları ile yine teşvik kapsamında Ahlat'ta tesisimiz var. Bitlis patatesi hem bölge halkı tüketimi en yüksek olan ve sadece Bitlisi değil bölgeyi kapsayan bir potansiyele sahip. Ülkemizin yüzde 4 buçuk patatesi üretimi Bitlis'te gerçekleşiyor. Son dönemlerde patates üzerine bir takım işler döndü. Ahlat’ta bu yıl patates üretimin çok iyi olacağını inanıyoruz. Bizim patates üretimimiz ne kadar fazla olursa doğal olarak bunun fiyatı da düşecektir. Tarım müdürlüğü gece gündüz demeden çiftçimizi bilinçlendirme adına köy köy dolaşıyor. Arkadaşlarımız mühendislerle hem topraklarımızın tahlillerini ve arazi çalışmalarını yaparak hangi ürünü hangi bölgede verim alınabilir noktasında da çalışma yaparak diğer taraftan özellikle çiftçilerimizi hükümetimizin teşvikleri  noktasında bilinçlendirerek burada maksimum düzeyde verim elde etmek için arkadaşlarımız çaba sarf ediyorlar. Devletimizin bir sürü teşvikleri var. Köylülerimizin bundan haberi olmayabiliyor"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakkari’de yaptığı konuşması üzerine bölgedeki yaylaların yeniden vatandaşa açıldığını, bunun da bölgedeki tarım ve hayvancılığa olumlu yansıdığını söyleyen Vali Ustaoğlu, özellikle hayvan potansiyeli olan Bitlis’te tüm mera ve yaylaları bu anlamda açtıklarını belirtti. Vali Ustaoğlu, "Yaklaşık 750 bin üzerinde ilimizde küçükbaş hayvan mevcut. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi adına ilimizde yaptığımız çalışmalarla hem göçerler hem de vatandaşımız yaylaları daha rahat kullanabiliyorlar. Bunun en önemli nedeni huzur ve güvendir. Bölgede sağlanan huzur ve güven ikliminin sonucu şuan ilimizin ün ücra köşesine kadar vatandaşımız çok rahat bir şekilde ulaşımını sağlayabildiği gibi  her türlü yayla ve meralarımızı da kullanma imkanına sahiptir. Yeter ki huzur ve güven olsun burada herkesin katkı sağladığı huzur ve güven ikliminin güzelliklerini hep birlikte görüyoruz" dedi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow