hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Denizli'de kuş türleri tehlikede

    Denizlide kuş türleri tehlikede
    expand
    KAYNAK DHA

    DENİZLİ'nin Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan oluşan bilim adamları, kuş türünün sayımı için kentteki göletlerde sayım yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DENİZLİ'nin Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan oluşan bilim adamları, kuş türünün sayımı için kentteki göletlerde sayım yaptı. Kuşların uğrak yeri olan 3 ayrı gölette yapılan sayım sonucunda kuraklık, endüstriyel kullanımdan oluşan kirlilik, sazlıkların yakılması, kaçak avcılık gibi nedenlerden dolayı kuş türü ve sayısında geçen yıla göre yarı yarıya azalma olduğu ortaya çıktı. Göletlerde tedbir alınmazsa düşüşün hızla devam edeceği belirtildi.

    PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Denizli İl Şube Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz 5-7 Şubat arasında kuşların uğrak yeri olan Beylerli Gölü, Acıgöl ve Işıklı Gölü'nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) yapıldı. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raşit Urhan, 3 gün süren kuş sayımı sonuçlarına göre, her yıl kuş sayısında ve türünde azalmaların olduğunu belirterek, "Yaban hayatı geliştirme sahası olan Beylerli Gölü'nde su kalmamış ve hiç kuş yok. Acıgöl'de bu yıl 2 bin civarı kuş saydık. Geçen yıl 6-7 bin arası kuş oluyordu. Geçtiğimiz yıllarda flamingoların yuvası olan Acıgöl'de, bu yıl 57 flamingo saydık. Işıklı Gölü'nde ise geçen yıl 40 bin civarında olan kuş sayısı, bu yıl 20 binlere düştü. Bu kuşların 17 bini Sakarmeke kuşu. Bu kuş türünün artması ve diğer kuşların azalması, gölün sığlaştığı, kirlenmesi ve önlem alınması anlamı taşıyor. Ayrıca sadece Işıklı Gölü'nde görülen Elmabaş Patka kuşu neslinin tehlike altında olduğunu görüyoruz. Sonuç olarak, kuraklığa bağlı olarak göllerde su kalmamış ya da sığlaşmış. Suyun endüstriyel kullanımı sonucu yaşanan çevre kirliliği, sazlık yakımı, kaçak avcılık gibi nedenlerden dolayı kuş sayısında ve türünde geçen yıla göre yarı yarıya azalmalar var. Bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa bu hızlı düşüş devam edecektir" dedi.

    Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

    FOTOĞRAF

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow