hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prof.Dr. Ungan: Obezite Avrupa'da yükselişte

    Prof.Dr. Ungan: Obezite Avrupada yükselişte
    expand
    KAYNAK DHA

     EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Üniversitesi (T.Ü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Üniversitesi (T.Ü.) Balkan Kongre Merkezi'nde devam eden 7'nci Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi'nde konuşan  Avrupa Aile Hekimliği Birliği (WONCA) Seçilmiş Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ungan, Avrupa'da kronik hastalıklara bağlı ölümlerde ana nedeni kalp ve kanser hastalığının oluşturduğunu, ABD'de düşüşte olan obeziteninse Avrupa'da yükselişte olduğunu söyledi.


    7'nci Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi'nde konuşan  Avrupa Aile Hekimliği Birliği (WONCA) Seçilmiş Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ungan, kronik hastalıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kongrede 'Kronik Hastalıklarla Yaşam' konusuna değinen Prof.Dr. Mehmet Ungan konuyla ilgili bir sunum yaptı.     Konuşmasının genelini Avrupa'daki kronik hastalıkların durumuna ayıran Prof.Dr. Ungan, Avrupa'da çok küçük bir sağlık grubunun hastalık yükünün çok önemli bir kısmından sorumlu olduğunu söyledi. Bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarla ilgili istatistiki bilgi veren Prof.Dr. Ungan, ""Bulaşıcı olmayan hastalıkların ölümlerinde yüzde 10'luk bir artmanın ekonomik büyümeyi binde 5 civarında azalttığını görüyoruz. Bu çok vurucu bir istatistik. Tamamen bu konu üzerinden büyük araştırma fonları tahsis edilmeye başlandı. Kronik hastalıklar arasında ölüme neden olan alzheimer hastalıkları, nörolojik hastalıkların Dünya Sağlık Örgütü'nün grafiğinde arttığını görüyoruz. Avrupa bölgesi çok etkilenen bir bölge. Diabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, kronik solunum yolları hastalıkları ve akıl hastalıkları ölümlerin ilk 5 nedeni ve bunların ölümlerin yüzde 86'sını oluşturuyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanser ana yükü taşıyor ölümlerde" dedi. 
        
    "OBEZİTE ABD'DE DÜŞÜŞTE, AVRUPA'DA YÜKSELİŞTE"
    Söz konusu listenin 6'ncı sırasında yer alan obeziteye de ayrı parantez açan Prof.Dr. Ungan, "Bir de bu sıralamada obezitenin halen 6'ncı sırada olduğunu söyleyebiliriz. Bununla ilgili ilginç bir istatistik var. ABD'de obezitede aşağı doğru iniş var ama Avrupa'da bir çıkış var gibi görünüyor" diye konuştu.  
        
    Aile hekimlerinin kronik hastalıklarla mücadelede hastalarıyla ilişkilerine de değinen Prof.Dr. Mehmet Ungan; "Hastanın kendi hastalığı hakkında ne kadar bilgisi olursa o kadar daha donanımlı olacağını, başa çıkabileceğini söyleyebiliriz. Hastaya ilk olarak size gelmeden önce bilgi sahibi olmasını sağlamalısınız. Bunu hemşireniz aracılığıyla merak ettiğini konuları sorması ve bilgi almasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında kronik hastalıklarda hastadan; 'internette şunu okudum, şunlar faydalı oluyormuş' ya da 'şu alternatif, tamamlayıcı yönteme ne dersiniz?' şeklinde sorularla karşılaşıyoruz. Ben bu konuda hastanın bilgilendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla bizim de bilgi edinmemiz doğru olacaktır. Edindiğimiz bilgilerin hangilerinin hangi kaynaklarda doğru olduğunu bilerek belki bizim onlara tavsiye etmemiz, hastanın kötü bir tecrübeyle karşılaşmasından önce işe yarayacaktır diye düşünüyorum. Hastamızı kronik hastalıklarla ilgili bir şekilde güçlendirebilirsek çok iyi bir ortaklık yapabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.  


     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow