hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mor Dosya Eskişehir'de tanıtıldı

    Mor Dosya Eskişehirde tanıtıldı
    expand
    KAYNAK DHA

    SABANCI Vakfı'nın desteğiyle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından yürütülen Mor Sertifika Programı kapsamında hazırlanan 'Mor Dosya', Eskişehir'de tanıtıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    ESKİŞEHİR,(DHA)- SABANCI Vakfı'nın desteğiyle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından yürütülen Mor Sertifika Programı kapsamında hazırlanan 'Mor Dosya', Eskişehir'de tanıtıldı.
    Eskişehir Modernity Otel düzenlenen toplantıya öğretmenler ile program yöneticileri katıldı. Mor Sertifika Program Koordinatörü Ayşegül Taşıtman, Mor Sertifika Programı 'nın 11 yıldır Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmel Merkezi tarafından geliştirilen ve yürütülen bir program olduğunu söyledi. Programı Sabancı Vakfı'nın desteğiyle sürdürdüklerini belirten Ayşegül Taşıtman şu bilgileri verdi:
    "Programın amacı öğretmenlere toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratmak.  2018 yılına geldiğimizde de toplamda 17 ilde 3 bin 500'den fazla öğretmene ulaşmış olduk. Öğretmenlere kendi ders içi pratiklerinde veya kendi derslerinde gerek bireysel gerek mesleki anlamda kendilerini geliştirecek toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bir takım farkındalıklar kazandırıyoruz açıkçası. 2016 yılı itibarıyla da Mor Sertifika Programını biraz daha genişletmeye başladık. Yani sadece lise öğretmenleriyle çalışmaktan ziyade hem onlarla birlikte, onun dışında öğretmen adayları, sivil toplum kuruluşları gibi ve ilkokul, ortaokul seviyesindeki öğrenciler e, yani aslında eğitimin tüm kademesinde toplumsal cinsiyet eşitliğini kazandırmak için bir takım çalışmalar, projeler, etkinlikler geliştiriyoruz.
    Bugün de burada Mor Sertifika Programı'nın hem 10'uncu yılına ithafen hazırlanmış bir belgeseli tanıtmak, göstermek, çünkü Eskişehir mor Sertifika'nın en önemli ilerinden biri. Biz Eskişehir'de iki defa Mor Sertifika  Programını gerçekleştirdik. Çünkü buradaki öğretmenler hakikaten hem programa inanmışlardı, hem de okullarında ve ilde bir takım çalışmalar, etkinlikler geliştirdiler. Dolayısıyla 5 başarılı öğretmen hikayesini anlattığımız Mor Sertifika Belgeseli'nde Eskişehir'de bir öğretmene de yer vermiştik. Hem belgeseli tanıtmak, öğretmenlerle belgeseli buluşturmak. Hem de Mor Dosya dediğimiz lise öğretmenlerinin hazırladığı müfredata yönelik geliştirilen materyali tanıtmak için buraya geldik."
    'BİR HAFTALIK EĞİTİM ALIYORLAR'
    Mor Sertifika Programı'nın bir haftalık bir eğitim olduğunu ifade eden Ayşegül Taşıtman, "bir hafta boyunca öğretmenler illerden Sabancı Üniversitesi'nin kampüsüne geliyorlar. Orada bir haftalık yoğun bir eğitim alıyorlar. Eğitimi aldıktan sonra kendi ilerine dönüp ya kendi okullarında, sınıflarında öğrencilerle birlikte çalışıyorlar. Ya da kendi ilerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bir takım etkinlikler geliştiriyorlar. Yani bu bir proje, işte ders dışı bir etkinlik de olabilir öğrencilerle birlikte yaptıkları, veya kendi derslerine yönelik bir kimya öğretmenin kendi dersine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirecek bir çalışıma da olabilir. O tamamen öğretmene kalmış bir şey. Onun yaratıcılığına ve motivasyonuna kalmış bir çalışma oluyor" diye konuştu.
    'GENİŞLEYEREK BÜYÜYORUZ'
    Program sorumlularından Betül Sarı da Eskişehir'e Mor Dosya'yı tanıtmak için de geldiklerini belirtti. Betül Sarı şunları kaydetti:
    "Bugün buraya bir aslında Mor Dosya'yı da tanıtmaya geldik. Mor Dosya bizim bir yıl önce 2017 yılında başladığımız bir proje. Bu projede akademisyenler ve öğretmenler bir araya gelip 4 farklı alan toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı eğitim materyalleri ürettiler. Toplam 4 branşımız var. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik. Edebiyat . Fen Teknoloji Matematik ve Sosyal Bilimler alanları. Bu 4 farklı alandan toplam 17 tane materyal ürettik. Materyallerin özelliği öğretmenlerin aslında müfredatta çok rahat bir şekilde kullanabilecekleri , hem müfredatın içine yedirebilecekleri hem de müfredata alternatif toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda öğrencilerde bir takım duyarlılıklar yaratabilecek materyaller. Eğitim fakültesi öğrencilerini de projenin içine dahil etmeye çalışıyoruz. Zaten eğitim fakültesi öğrencileriyle de yaptığımız bir sertifika programımız var, yani genişleyerek büyüyoruz."
    --
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow