hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli Tuğgeneral Babüroğlu 'Türkiye ve Ortadoğu'nun Geleceği'ni anlattı

    Emekli Tuğgeneral Babüroğlu Türkiye ve Ortadoğunun Geleceğini anlattı
    expand
    KAYNAK DHA


    Kemal ATLAN/ ESKİŞEHİR,(DHA)-ESKİŞEHİR'de konuşan emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, 2.Dünya Savaşı'nda ölen 60 milyon insanın yüzde 48'inin sivil ol

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Kemal ATLAN/ ESKİŞEHİR,(DHA)-ESKİŞEHİR'de konuşan emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, 2.Dünya Savaşı'nda ölen 60 milyon insanın yüzde 48'inin sivil olmasına rağmen savaş olmadığı halde 1948 yılından günümüze ölen 60 milyon insanın sivillerin yüzde 95'ini oluşturduğunu söyledi.
    Eskişehir Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 'Türkiye ve Ortadoğu'nun geleceği' konulu konferansa konuşmacı olarak Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu katıldı. Taşbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile çok sayıda kişi izledi. Babüroğlu, 5 bin yıllık yazılı tarihimiz olduğunu belirterek şöyle devam etti:
    "Yazılı tarih için çeşitli tartışmalar var ama genel tarihçiler milattan önce 3 bin 200 yılında yazının bulunduğunu gösteriyor. Bu tarihi baz aldığımızda 5 bin yıllık yazılı tarih var. 5 bin yıllık yazılı tarihin savaş tarihi bölümünü incelediğimizde karşımıza şöyle net ve bilimsel bir tablo çıkıyor. 5 bin yıllık yazılı tarihte insanoğlu dünyada sadece 236 yıl barış yüzü görmüş, savaş görülmeyen sadece 236 yıl var. bu şu demek; demek ki biz hiçbir zaman savaşsız, hiç savaş olmadan, kan dökülmeden insanoğlu göremeyecek ve savaş tarihi siyasi tarih olacak. Siyasi tarih aslında savaş tarihidir. Yani kanla yazılacak. Onun için savaş bitecek, dünyaya huzur gelecek, barış gelecek demeyelim. Demek ki 236 yıl barış içerisinde geçmiş. 1.Dünya Savaşında 15 milyon insan yaşamını yitirdi. Sivillerin oranı sadece yüzde 5'di, dikkatinizi çekerim. 1.Dünya Savaşı 1914-1918, Osmanlı'nın çöküşü ama dünyaya baktığınızda 15 milyon kişi ölmüş, sivillerin oranı yüzde 5, ölenlerin yüzde 95'i asker. 2.Dünya Savaşında ise 60 milyon insan ölüyor, sivillerin ölüm oranı yüzde 48. 2.Dünya Savaşı 1948'den bugüne güya savaş yok. Ölenlerin sayısı yaklaşık 60 milyon. Peki sivillerin oranı ne diye sorarsanız, yüzde 95. Demek ki savaş artık hem renk değiştirdi hem sistem değiştirdi ve savaş artık normalde barışta oğullar babalarını gömer ama savaşta artık babalar oğullarını gömüyor. İşte dünya öyle bir durumda. Yani babaların oğullarını gömdüğü bir dünyada yaşıyoruz. Değişir mi bu? Kısa dönemde değişmez."
    BİR İÇ SAVAŞ 15-20  YIL SÜRÜYOR
    Bir iç savaşın 15-20 sürdüğünü söyleyen emekli tuğgeneral Naim Babüroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
    "Bir iç savaş yapılan bilimsel analizlere göre, dünya savaş tarihini almışlar 5 bin yıllık tarihi, ta Sezar'dan, Napolyon'dan, Büyük İskender mesela o 32 yaşında öldü ama Büyük İskender yaşadığı dönemde bilinen dünyanın yarısını fetheden bir komutan. Onu da hesapladığınızda bir iç savaş 15-20 yıl sürüyor. O halde Afganistan örneğini ele aldığınızda 1989-2017'ye geldik, Irak örneğini ele alın 1992-2003 bugüne kadar gelin, Afrika'da bazı ülkeleri alın, savaş 15 yılda da bitmiyor maalesef. Demek ki her şey olumlu gelişirse 15 yıl. O zaman bir Suriye'de, Türkiye Suriye'ye baktığında en az her şey olumlu giderse en az 15-20 yıl. Şuanda Suriye'de siyasi görüşmeler başlarsa en az 6 yıl sürer. O halde Türkiye buna göre tedbirini alacak. Yani biz yarın, öbür gün Suriye'de çok güzel bir hava göreceğiz, Irak çok güzel olacak, Yemen 3 yıl sonra Suudi Arabistan parçalanır Yemen biter, İran'da karışıklık oluyor ama 5-6 yıl sonra biter falan dersek bilime nankörlük ederiz, tarihe de ihanet ederiz. Önümüzü de göremeyiz. ABD'nin Ortadoğu'da iki tane stratejisi var. İki ayağı var. Bir kartal düşünün, bir pençesi Afganistan'da, kartalın diğer pençesi Irak'ta ve Suriye'de Ortadoğu'da. Afganistan'da niye? Gözetleme kulesidir. Hazar'ı gözetleyecek, Pakistan'ı gözetleyecek, Orta Asya'yı gözetleyecek ve Hazar enerji kaynakları önemli. Ortadoğu'ya geldiğinizde pençe orada neden? Ortadoğu'da ABD'nin birinci önceliği Pasifik, Çin, Pasifik Okyanusu. Çünkü asıl Çin onu ilgilendiriyor. Üçüncü önceliği Ortadoğu. Üçüncü önceliği Ortadoğu olmasına rağmen neden, Ortadoğu'da devam etmekte olan petrol ve enerji kaynaklarının kontrolü önemli. Hele hele Trump gibi biri gelirse her şeyi para olarak görürse çok önemli. İsrail'in güvenliği olmazsa olmaz. 5 yıldan beri devam eden Kürtlerin güvenliği çıktı ortaya. Kürt güvenliği yerine PKK, PYD demek de yarar var. dolayısıyla ABD oradan ayrılmaz. ABD savunma bütçesi yılda 600 milyar dolardı geçtiğimiz yıl. 700 milyar dolara çıktı. İkinci büyük güç, Rusya'nın savunma bütçesi 85 milyar dolar. Çin'in 150 milyar dolar. Türkiye'nin 20-22 milyar dolar ama Suudi Arabistan'ın Rusya kadar, 85 milyar dolar. Rakamlar üzerinden konuşursak kimin ne yaptığını ortaya çıkarmış oluruz."
    --

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow