hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ciltçilik, Şükrü Usta'nın elleriyle 'can' buluyor

    Ciltçilik, Şükrü Ustanın elleriyle can buluyor
    expand
    KAYNAK DHA

    BİR zamanların gözde mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde ise yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik, Antakya'da yaklaşık 50 yıldır mesleğini özveriyle yapan Mücellid Şükrü Kavasoğlu tarafından sürdürülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     


    Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)-BİR zamanların gözde mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde ise yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik, Antakya'da yaklaşık 50 yıldır mesleğini özveriyle yapan Mücellid Şükrü Kavasoğlu tarafından sürdürülüyor.
    Antakya'da çeyrek asırdır ciltçilik mesleğini yapan Mücellid Şükrü Kavasoğlu, bu mesleğin son dönemlerini yaşadığını ve gelecekte unutulacağını belirtti. Artık işi yapacak, yardımcı olacak çırak yetişmediğini, bu nedenle mesleğinin kendisiyle birlikte yok olmasından korktuğunu belirten Kavasoğlu, bu mesleğe sahip çıkılmasını istedi. Ciltçilikte dikkat edilecek hususları belirten Kavasoğlu,  "Ciltçilik, bir kitabı yaprakları dağılmadan ve yıpranmadan korumak, bununla birlikte dış görünümüne de güzellik kazandırmak amacıyla yapılan işlemlerin tümüdür. Şuan ciltçilik yerini matbaaya bıraksa da Antakya'da ciltçilik yapan sadece ben varım. Matbaa adı altında ciltçilikte ek olarak yapılıyor.  Yazılı eserlerin korunmasında büyük yeri olan bir sanat koludur" dedi.
    Ciltçilik mesleğinin yerini matbaaya bıraktığını vurgulayan Kavasoğlu,  "Cilt yönünden bir özellik taşımayan, seri üretim yoluyla ciltlenmiş bir kitap, söz gelişi karton kapaklı ya da cildi yıpranmış bir kitap isteğe göre yeniden ciltlenebilir. Böyle bir kitabın ciltlenmesinde doğal olarak katlama- kırma ve harmanlama aşamaları söz konusu değildir. Bu tür cilt yapanlar günümüzde seri üretim yapan ciltçilerin yanı sıra varlıklarını sürdürmekte ve ciltçiliğin el sanatı olma özelliğini koruyarak geleneksel açıdan bu sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Sadece ciltleme işini yapan Antakya'da ben kaldım. Diğerleri matbaa alanına yöneldi" diye konuştu.
    Mücellid Kavvasoğlu, en düşük ciltlemenin 10 TL'den başladığını da sözlerine ekledi.  

    FOTOĞRAFLI

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow