hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dağcılardan maden ruhsatı tepkisi

    Dağcılardan maden ruhsatı tepkisi
    expand
    KAYNAK DHA

    ISPARTA'nın Aksu ilçesindeki Dedegöl Dağları bölgesine maden arama ruhsatı verilmesi dağcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'nın Aksu ilçesindeki Dedegöl Dağları bölgesine maden arama ruhsatı verilmesi dağcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

    Türkiye'nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan Aksu ilçesine bağlı Dedegöl Dağları ile Kuzukulağı Yaylası tırmanış bölgesine maden arama ruhsatı verilmesine tepki amacıyla Zirve Dağcılık Kulübü tarafından kampanya başlatıldı. Kulüp üyeleri tarafından Isparta Valiliği başta olmak üzere ilgili kurumlara ruhsatın iptal edilmesi için başvuruda bulunuldu.

    Konuya ilişkin açıklama yapan Kulübün Genel Başkanı Orhan Kozan, "Dedegöl Dağları, doğa sporları için son derece uygun alanlardır. 2000'li yılların başında kaya tırmanış rotalarının açılmasıyla tanınan bölge Türkiye'nin en çok bilinen doğa sporları merkezlerinden biri olmuştur. Bölgenin sahip olduğu kaya tırmanış ve doğa sporları potansiyeli sınırsızdır. Bahsi geçen Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motokross için kullanmaktadır. Türkiye'nin ve dünyanın her yerinden gelen bu sporcular Isparta, Eğirdir, Aksu ve köylerine ekoturizm yoluyla katma değer sağlamaktadır. Ayrıca yine bu bölgede yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye'nin en derin 4'üncü mağarası Kuyukule bulunmuştur. Bu mağara üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından da tescillenmiştir" dedi.

    Doğa sporcuları için çok önemli olan bölgenin Kültür Turizm Bakanlığı ve Isparta Valiliği himayesinde yürütülen projelerle St. Paul yolu, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon tırmanış bölgeleri, Davraz Dağı Kayak Tesisleri sayesinde yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından sıkça kullanıldığını vurgulayan Orhan Kozan, "Maden arama işlemi bölgeye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verecektir. Madencilik ve taş ocağı faaliyetleri, sportif faaliyetleri ve sürdürülebilir turizmi bitireceği gibi hayvancılık, tarım gibi yaşamsal döngülere de zarar verecektir. Son yıllarda Türkiye'nin tanıtımına ve kış dönemi turizmine canlılığına katkı yapan ve her sene yaklaşık yerli ve yabancı 20- 25 bin sporcunun ziyaret ettiği Antalya-Geyikbayırı bölgesi de aynı sorunu yaşamış ve ilgili bakanlıkların sürece hızlı müdahalesi sonucunda bölgedeki tüm maden arama ruhsatları iptal edilmiştir. Dileğimiz Dedegöl Dağları Kuzukulağı bölgesinde de maden arama ruhsatının bir an önce iptal edilmesidir. Yeraltı zenginliklerimizin öneminin bilincindeyiz, ancak yer üstü zenginliklerimize dikkat etmeden verilecek maden ruhsatları, geri dönülmez yaralar açmadan konuya acil çözüm bulunmalıdır. Sağlıklı ve aktif bir toplumun temeli olan doğa sporları alanlarımız bize bırakılmalıdır. Bu konuda geri adım atmadan hep beraber mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow