hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD bağımsızlık gününe resepsiyonlu kutlama

    ABD bağımsızlık gününe resepsiyonlu kutlama
    expand
    KAYNAK DHA

    AMERİKA Birleşik Devletleri'nin bağımsızlığının 242. yıldönümü Ege Serbest Bölgesi'ndeki (ESBAŞ) Uzay Kampı Türkiye Kampüsü'nde düzenlenen resepsiyonla kut

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AMERİKA Birleşik Devletleri'nin bağımsızlığının 242. yıldönümü Ege Serbest Bölgesi'ndeki (ESBAŞ) Uzay Kampı Türkiye Kampüsü'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

    ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer'in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip S. Kosnett, ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, İzmir'de görev yapan başkonsoloslar, konsoloslar, fahri konsoloslar, yabancı misyon temsilcileri, işadamları, NATO'da görevli askeri erkan ve İzmir'de yaşayan Amerikan vatandaşları katıldı. Türkiye'de görev yapan Amerikalı Jakob Curatola-Wozniak tarafından okunan iki ülkenin milli marşlarının ardından konuşan Mary Tuncer, ESBAŞ olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin bağımsızlık günü kutlamalarına 13. kez ev sahipliği yaptıklarını ve bundan büyük onur duyduklarını söyledi. Bunun ESBAŞ ve Uzay Kampı Türkiye'nin kurucusu merhum eşi Kaya Tuncer tarafından başlatılan bir gelenek olduğunu sözlerine ekledi.

    ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Philip S. Kosnett de "Merhaba İzmir" diyerek başladığı konuşmasına davetlilerden tepki gelmeyince, bu kez daha yüksek sesle "Merhaba İzmir dedim" deyince, hem alkış hem de "Merhaba" diye cevap geldi.

    ABD'nin bağımsızlığının 242. yıldönümünü burada kutlamanın büyük bir ayrıcalık olduğunu belirten Maslahatgüzar, 1776'da, Philadelphia'da, ulusal bağımsızlık için verilen büyük bir mücadelenin ortasında, Amerika'nın yeni meclisinin Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzaladığını söyledi. Kosnett, "Ancak, bağımsızlık bildirgemiz, Amerikalılara neden kendi geleceklerini kendileri belirlemek istedikleri konusunda sebepler verse de, ne çeşit bir ulus olacağımız sorusunu, cevaplamıyordu. Bir başka Meclisin toplanıp, şu açıklamayı yapacak bir anayasa oluşturması için, savaş meydanlarında feda edilen, 13 yeni devletin liderleri ve halkı arasındaki politik tartışmalarla geçen 11 yıl daha gerekecekti: 'Biz, Birleşik Devletler halkı, daha mükemmel bir birlik yaratmak, adaleti sağlamak, ülke içinde huzuru güvence altına almak, ortak savunmayı gerçekleştirmek, genel refahı artırmak ve özgürlüğün nimetlerini, kendimize ve gelecek kuşaklara sağlamak için, bu Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nı, takdir ve tesis ediyoruz.' 200 yılı aşkın süredir, Amerikalılar bu amaçları nasıl en iyi tanımlayacakları ve bu sözleri nasıl en iyi şekilde gerçeğe dönüştürebilecekleri konusunda tartışmış, 'daha mükemmel bir birlik' rüyası peşinde mücadele etmiş, bazen hayatlarını yitirmişlerdir" dedi.

    Amerikalıların sürekli evrilen Amerikan milletini oluşturan kültürlerin, dinlerin, felsefelerin ve ırkların çeşitliliğinden güç aldıklarını ifade eden Kosnett sözlerine şöyle devam etti:

    "Kendileri de göçmen olan büyükanne ve büyükbabam bana ilk olarak, her Amerikalı'nın görevinin, kurucularının 'herkes için özgürlük ve adalet' hayalini gerçekleştirmek olduğunu, öğrettiler. Devrimci liderlerin, demokratik hayallerini kalıcı gerçeğe dönüştürme mücadelesi, nesiller boyunca, Amerikalılar'ın ve Türkler'in ortak problemi olmuştur. Bu, birlikte yürümemiz gereken bir yoldur, Amerika gibi, Türkiye de özgürlük ve demokrasi yolunda engellerle karşılaşmıştır. Halklarımızın ortak amacımıza ulaşma konusundaki yeteneklerine inancım, hiç değişmedi. Aynı şekilde, ülkelerimizin hükümetleri ve halklarının anlaşmazlık konularını çözmek ve ülkelerimize, yaklaşık bir asırdır hizmet eden ortaklığımızı yenilemek konusundaki kararlılıklarına, güveniyorum" diye konuştu.

    Maslahatgüzar Philip S. Kosnett sözlerini şöyle tamamladı:

    "George Washington, 'Demokratik devletler karar vermeden önce mutlaka konunun her yönünü değerlendirmelidir. Bu onların hükümetini yavaşlatır ama sonuçta doğru olan karar alınmış olur', demiş. Ölümsüz Mustafa Kemal Atatürk ise 'Yurtta sulh, cihanda sulh' demiştir."

    Mehmet KURT / İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow