hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İZTO'da imar barışı masası kurulacak

    İZTOda imar barışı masası kurulacak
    expand
    KAYNAK DHA

    ÇEVRE Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, 80 bin üyesi olan İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) imar barışı için işlemlerin yapılabileceği masa kuracaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇEVRE Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, 80 bin üyesi olan İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) imar barışı için işlemlerin yapılabileceği masa kuracaklarını söyledi.

    İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Yapım ve Onarım Komitesi ile İzmir Müteahhitler Derneği'nin işbirliğinde 'İş sağlığı ve güvenliği', 'İmar barışı ve 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, İZTO Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Kahraman ve Şenol Aslanoğlu, İnşaat Yüksek Mühendisi İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı Mutlu Burak Paksoy, İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Derneği Başkanı Oktay Ergeç, Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü  Yapı Denetim Şube Müdürü Özgür Bildirici, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı müfettişleri ve sektör temsilcileri katıldı. İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, imar barışı ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği olduğunu belirterek, "İmar affı diyenler var. Bu kanunun amacı riskli yapıları kayıt altına almak ve kentsel dönüşüme bütçe ayarlamak" dedi.

    KIRSALDAN KENTE SİRKÜLASYON

    İzmir'de yapılaşma sorununun yüzde 65 seviyelerinde olduğunu dile getiren Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan da bazı konuların hala daha açıklığa kavuşturulamadığını belirterek, "Vatandaşın mağdur edilmemesi için çalışıyoruz. Vatandaşın lehinde olacak şekilde düzenlemelerin yapılmasını sağlıyoruz. 1950'li yılardan 2000'li yıllara geldiğimizde büyük bir sirkülasyon oldu. 1950'li yıllarda kırsal kesimde yaşayanların oranı yüzde 80, şehirde yaşayanların oranı yüzde 20 idi. 2000'li yıllara geldiğimizde ise tamamen tersine döndüğünü görüyoruz. Kırsalda yaşayanların oranı yüzde 8, şehirde yaşayanların yüzde 92'lere ulaşmış durumda. Bu ciddi bir sirkülasyon demektir" dedi.

    İmar barışı ile iyi bir planlama yapılması gerektiğini ve adaletsizlik yapılmaması gerektiğini savunan Varan, İzmir'de en yeni imar planlarının 25-30 yıllık olduğuna dikkat çekerek, "Mesele iyi bir planlama. Planlama olmadığı yerde kargaşa oluyor. Uygulamadan kimi vatandaş memnunken kimileri memnun olmuyor. Adaletli bir şekilde bu işlemler yapılmalı. Plan bir kısım alanları kapsayıp bir kısım alanları kapsamayacak şekilde olmalı. Bakanlığımızın ve yerel yönetimlerimizin derdi planlar olmalı. Yapılaşma sorunun yüzde 65 seviyelerinde olduğu ülkemizde bakanlık kentsel dönüşümü devre soktu. Vatandaşımızın memnuniyet seviyesi yüksek. Artık geldiğimiz noktada geriye gidiş yok. Deprem olunca dizlerimizi dövüyoruz. Yüzde 65'i kaçak ve denetimsiz bir yapılaşma olan bir ülkede dizlerimizi döveriz. Bir an önce afet riski alanların dönüştürülmesi gerekiyor. Biz dizlerimizi dövmeyelim, önlem alalım diyoruz. O yüzden bütün şehirleri dönüştüreceğiz. Bir an önce bütün şehirlerin dönüşümünü sağlamalı ve depreme dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz. Deprem olduğunda vatandaşımız konutunda kahvesini yudumlayabilecek şekilde yapılar olmalı" diye konuştu.

    "DEVLET VE VATANDAŞ BARIŞIYOR"

    Selahattin Varan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 26 milyon 356 bin konut ve ticari yapı olduğunu belirterek, "İmar barışına konu olan yapılar ise bu oranın yüzde 50'sini oluşturuyor. Türkiye genelinde 13 milyon yapının imar barışının konusu olduğu görüyoruz. İzmir özelinde baktığımızda ise bu oran diğer illere göre çok daha yüksek. İzmir'de konut ve ticaret yapının 2 milyon 506 bin civarında olduğunu biliyoruz. İzmir'de 1 milyon 300 bin yapının imar barışına konu olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu imar barışına gireceğini düşünüyorum. Elektrik suyu alamayan vatandaşlarımıza kanun kapsamında elektrik ve su verebiliyorduk. Ama kanun dışında kalanlar bundan yararlanamıyordu. Bu yüzden yasa imar barışına dönüştü. Elektrik ve suyunu alamayanlar imar barışı ile elektrik ve su bağlayabilecek. Devlet ve vatandaş barışıyor, helalleşiyor. Dolayısıyla imar barışı çok önemli bir konu" dedi.

    İzmir Ticaret Odası'nın 80 bin üyesi olduğunu söyleyen Varan, "Biz burayı boş bırakmak istemiyoruz. Pazartesi günü ticaret odasında barış masası kuracağız. Vatandaşlarımız İzmir Ticaret Odası'ndan yapı kayıt belgesi başvurusunda bulunabilecek. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzde 25-30 masamız var. Hem İZTO personelinden hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden görevli personellerin yer alacağı masada yapı kayıt belgesi vermek de dahil olmak üzere imar barışı ile ilgili işlemler yapılabilecek" diye konuştu.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow