hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atıksu artıma tesisi törenle açıldı

    Atıksu artıma tesisi törenle açıldı
    expand
    KAYNAK DHA

    KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin desteğiyle yaptığı Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başbakan Binali Yıldırım'ın telekonferansla bağlandığı bir törenle yapıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMNARAŞ, (DHA) - KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği'nin desteğiyle yaptığı Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Başbakan Binali Yıldırım'ın telekonferansla bağlandığı bir törenle yapıldı.
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Ankara'da gerçekleştirdiği Çevre Projeleri Toplu Açılış Töreni kapsamında Başbakan Binali Yıldırım, telekonferans yöntemiyle Kahramanmaraş'a bağlandı. Tesis içerisinde gerçekleştirilen törene Kahramanmaraş Valisi vahdettin Özkan, Ak parti Genel başkan Yardımcısı ve Partisi Sözcüsü Mahir Ünal, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç, İlker Çitil, Mehmet Uğur Dilipak, Nursel Reyhanlıoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Niyazi Can, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
    Başbakan Yıldırım'ın talimat vermesiyle Vali Vahdettin Özkan ile milletvekilleri kurdeleyi keserek tesisinin açılışı gerçekleştirdi. Açılışın ardından Mahir Ünal ile beraberindekiler tesisi gezdi.
    ÜNAL: BUNU YPAMAZSAK, ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAYACAĞI ÇEVRE KALMAYACAK 
    Yetkililerden bilgi aldıktan sonra tesise arıtılmadan giren ve arıtıldık sonra çıkan suların olduğu şişeleri eline alarak bir açıklama yapan Mahir Ünal, tesisin önemine değindi. Ünal, "Bunun içinde her türlü zararlı kimyasal var. Yani günlük hayatta kullandığımız deterjandan tuz ruhuna kadar bütün kimyasallar bunun içerisinde. Bunu biz çevreye atığımızda doğal kaynaklarımızı zehirliyor. yani bizi, yaşadığımız çevreyi zehirliyor. Bu su burada temizleniyor. Bu çok kıymetli bir şey. Bugünü düşünerek konuşmayalım; 10-15 yıl sonra eğer biz bunu yapmazsak çocuklarımızın yaşayacağı bir çevre kalmayacak. Doğal su kaynaklarımız, tarım arazileri kalmayacak. Çünkü bizim, şu atıklarımız bütün çevreyi kaçınılmaz olarak zehirleyecek. işte bunu kaynağında temizleyen bir tesise kavuştu Kahramanmaraş. Bunun için son derece önemli. Hem hükümetimize hem de belediyemize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
    19 MİLYON EURO'YA YAPILDI
    Şehir merkezinin kanalizasyon suları arıtılmadan Sır Barajı'na deşarj edilerek çevre kirliliğine neden olmasından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nce Sır Barajı civarında Gayberli mevkiinde 242 bin 683 metrekarelik bir alan üzerine 2015'te temeli atılan ve 1 milyon 320 bin nüfusa hizmet edecek kapasiteye sahip olan Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2030 ve 2045 yılı gereksinimlerini karşılayacak şekilde iki etap olarak projelendirildi. Yüzde 85'i Avrupa Birliği'nden hibe olmak üzere yüzde 6'sının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yüzde 9'unun da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin karşıladığı yaklaşık 19 milyon Euro'ya mal olan ve son sistem teknolojinin kullanılması nedeniyle Türkiye'nin en modern arıtma tesislerinden biri olan tesiste yılda 40 milyon metreküp kanalizasyon suyu arıtılacak. Ayrıca arıtma sırasında ortaya çıkacak olan gazdan elektrik üretilerek tesis enerji ihtiyacı kendisi üretmiş olacak.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow