hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayseri Şeker Fabrikası, tarımın gelişimine yardımcı oluyor

    Kayseri Şeker Fabrikası, tarımın gelişimine yardımcı oluyor
    expand
    KAYNAK DHA

    KAYSERİ Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi, araştırmaları ve projeleri ile şeker pancarı tarımının gelişimi ve şeker pancarının üretim aşamalarında çiftçilere yardımcı olacak projeler üretmeyi hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAYSERİ, (DHA) - KAYSERİ Şeker Fabrikası Ar-Ge Merkezi, araştırmaları ve projeleri ile şeker pancarı tarımının gelişimi ve şeker pancarının üretim aşamalarında çiftçilere yardımcı olacak projeler üretmeyi hedefliyor.

    Kayseri Şeker  bünyesinde  1 adedi bin metrekare pilot ölçekli olmak üzere toplam 10 adet araştırma laboratuarı ile  hizmet vermekte olan  Ar-Ge Merkezi tarafından 7 adedi TÜBİTAK destekli toplam 16 proje yürütülüyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üniversite-sanayi işbirliği modelinin en iyi uygulama örneklerinden biri olarak seçilen Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezinde; Orta Doğu Teknik, Bilkent, Sütçü İmam, Kafkas, Erciyes, Cumhuriyet, Ankara, Selçuk, Anadolu, Ege, Osman Gazi, Harran, Çukurova olmak üzere 13 üniversiteden mezun, doktora ve yüksek lisansını yapmakta olan 51 personel ile proje çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Çalışmaları yerinde inceleyen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker sektöründe örnek teşkil eden Kayseri Şeker  Ar-Ge Merkezinde  yapılan çalışmalar ve projelerdeki başarıları itibarı ile de Türkiye’de örnek olacağına inanıyorum" dedi. Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezimiz 1 Kasım 2014 tarihinde kuruldu. 3 seneden fazla süre içerisinde Ar-Ge Merkezimiz elbette öncelikle mekânı yenilenerek Türkiye’de örnek teşkil edecek bir mekân haline getirildi.  Ar-Ge Merkezimizde kendi alanlarında doktora ve yüksek lisans derecelerine sahip nitelikli personeller istihdam ediyoruz. Onun için de tabi ki biz iddialıyız. Bu merkezi kurmamızdaki temel hedef Türkiye’de özellikle şeker pancarı tarımında belirlemiş olduğumuz eksikliklerin giderilmesine katkı sağlamak yanında personelimiz başka hususlarda da projeler ortaya koyuyorlar ve bu çalışmaları sürdürüyorlar. Türkiye şeker pancarı tarımı konusunda Avrupa’nın biraz gölgesinde kalmış durumda. Çünkü biz kendimize özgü kendi toprak ve iklim yapımıza uygun bir tohum yetiştirebilmiş değiliz. Türkiye’de bunun çalışmaları uzun yıllar devam ettirilmiş olsa da şu anda henüz kullanılabilen özellikte, kendimize ait Milli bir tohumumuz  yoktur. Onun için de biz AR-GE Merkezinde özellikle bunu geliştirme konusunda bir niyetimiz, gayretimiz ve  çabamız var. Ancak bu kısa sürede başarılacak bir husus değil, bu çalışmalar uzun yıllar gerektiriyor sabır gerektiriyor ve ciddiyetle disiplinle devam gerektiriyor biz bu anlayış içerisinde özellikle ülkemizin toprak yapısına ve iklim yapısına uygun tohum geliştirmek temel hedef olmak üzere, pancar tarımının en verimli şekilde yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

    FOTOLU

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow