hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mart sıcağı Simavlı çiftçiyi endişelendirdi

    Mart sıcağı Simavlı çiftçiyi endişelendirdi
    expand
    KAYNAK DHA

    KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde badem, kayısı ve kızılcık gibi meyve ağaçlarının mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havaya aldanıp erken çiçek açması bölge çiftçisini endişelendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜTAHYA'nın Simav ilçesinde badem, kayısı ve kızılcık gibi meyve ağaçlarının mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak havaya aldanıp erken çiçek açması bölge çiftçisini endişelendirdi.

    Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, bölgedeki meyve ağaçlarının mart sıcağına aldanarak erken çiçek açmasının çiftçileri tedirgin ettiğini belirtti. Simav ve çevresindeki meyve ağaçlarının normalde nisan ayının ortalarına doğru çiçek açtığını söyleyen Bütüner, "Bu yıl bahar erken geldi. Mart ayı sıcak geçmeye başlayınca meyve ağaçları çiçeklenmeye başladı. Simav ve çevresinde yetişen meyve ağaçlarının önümüzdeki günlerde 'ilkbahar geç donu'na maruz kalması ve ürün kaybı yaşanması ihtimali yüksek. Bu durum çiftçimizi endişelendiriyor" dedi.

    Simav'da vatandaşların büyük bir bölümünün geçimini tarımla sağladığına dikkat çeken Başkan Bütüner, "Bölgemizde büyük çaplı kiraz, vişne, elma, armut, erik, kayısı başta olmak üzere ceviz gibi meyveler yetiştiriliyor. Mart ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üründen yüksek rekolte bekleyen çiftçimizi ciddi bir şekilde kaygılandırıyor. Bu günlerde sert çekirdekli meyveler olarak bilinen erik, kayısı ve kızılcık gibi meyveler çiçek açtı. Normalde bu ağaçların nisan ayının ortalarında çiçek açması gerekiyordu. Eğer mart ayı bitmeden ya da nisanda hava sıcaklığı eksi 4 dereceye kadar düşecek olursa, bugün çiçek açan ağaçlar çiçeklerini döker. Bu durum çiftçimizin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da mağduriyetine yol açar" diye konuştu.

    Geçen yıl sıcak hava nedeniyle üründen beklenen verimi alamayan çiftçinin Tarım Sigortaları Havuzu'ndan yararlanamadığına dikkat çeken Bütüner, "TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. Erken çiçek açma dönemi de TARSİM'e dahil edilmeli" dedi. Zirai risklere rağmen vatandaşların meyve üretimine yöneldiğini ifade eden Bütüner, "Devletin meyve üreticisine verdiği desteğin bunda etkisi çok büyük. Üreticiler kredi kullanarak kapama meyve bahçeleri kuruyor. Bir bakıyorsunuz mart ayındaki hava sıcaklığı, ardından gerçekleşen don olayından dolayı bu kazanç ve emek uçup gidiyor. Bu riske karşı çiftçimiz bahçesini sigorta ettiriyor. Eskiden bir kişi bile sigorta yapmazken, Simavlı çiftçimiz birbirini görerek sigortasını yaptırıyor. Ancak sigorta TARSİM'in sınırlı desteğinden dolayı ödeme yapmıyor. Bu kapsam genişletilmeli" dedi.

    Mehmet YENEN / SİMAV (Kütahya), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow