hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Thyateira Antik Kenti'nde yeni sezon kazıları başladı

    Thyateira Antik Kentinde yeni sezon kazıları başladı
    expand
    KAYNAK DHA

    MANİSA'nın Akhisar ilçesindeki Thyateira Antik Kenti'nde 8 yıldır yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının bu sezonki etabı, temmuz ayında başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MANİSA'nın Akhisar ilçesindeki Thyateira Antik Kenti'nde 8 yıldır yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarının bu sezonki etabı, temmuz ayında başladı.

    Türkiye'ye bir dizi ziyaretler için Bosna Hersek'in kardeş şehri Donji Vakuf'tan gelen Belediye Başkanı Huso Susic ile birlikte Akhisar Belediye Başkanı Ak Partili Salih Hızlı, Thyateira Antik Kenti'ndeki çalışmaları inceledi. Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve Özel Kalem Müdürü Fatih Baybatur ile Bosna heyetinden de kişiler heyette yer aldı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Engin Akdeniz, heyete bilgi verdi. Prof. Dr. Engin Akdeniz, "Burası Thyateira Antik Kenti'nin yayılım sahası içinde olan hastane höyüğü. Höyük dediğimiz bu alan, farklı kültürler ve farklı dönemler tarafından tabaka tabaka yerleşilmiş, farklı zamanlarda iskan edilmiş bir arazidir. Aslında hastane höyüğü, Akhisar'ın en eski yerleşim yeridir. Yaklaşık 5 ila 6 bin yıldır insanlar, Akhisar'da bu noktaya yerleşmişler. Bizim tarih öncesi dediğimiz dönemlerde burada yaşanmıştır. Ardından Lidya uygarlığı, hastane höyüğünde yerleşim sahası bulmuş. Takip eden dönemlerde Helenistik çağda, Roma döneminde, Bizans döneminde ve nihayet Osmanlı döneminde, hastane höyüğünde yerleşim alanı söz konusudur. Hastane höyüğündeki en önemli yapı, anıtsal boyutlarda bir tapınak yapısıdır" dedi.

    KENT TURİZMİNİ ATTIRACAK PROJE

    Kültür Bakanlığı ve Akhisar Belediye Başkanlığı'nın destekçileri olduğunu hatırlatan Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Önümüzdeki süreçte hastane höyüğünün kalan kısımlarının kazılması planlanmakta. Gördüğümüz bu tapınak yapısı dışında birkaç tane daha kamusal yapının bu alan üzerinde var olduğu jeofizik çalışmalarla tespit edildi. Her arkeolojik kazıda, kazı başlamadan evvel bütün alan, sismik verilerle taranır. Bu sismik veriler, bizim kazı stratejimizi ve tekniğimizi bize öğretir. Biz de kazının ilk başladığı 2011 ve 2012 yıllarında burada jeofizik çalışmaları yaptık. Jeofizik çalışmalarının verdiği sonuçlara göre, nerelerini kazılması gerektiğini belgeledik. Geçen sene itibariyle eski devlet hastanesi binasının yıkılması sayesinde çok geniş bir alan kazıya uygun hale geldi. Thyateira Antik Kenti'nde ikinci çalışma sahamız Tepe Mezarlığı, orada çok daha önemli projemiz var. Akhisar'ın turizmine destek sağlayacak nitelikte, sütunlu caddenin ayağa kaldırılması gerekiyor. Bu çok büyük bir projeydi. Yetkili kurumlardan izin alındı. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gerekli finansmanı sağladı. Yakın zamanda projenin hayata geçmesini ümit ediyoruz. Bu sayede 11 sütun ayağa kaldırılacak. Böylece Tepe Mezarlığı Ören Yeri hak ettiği öneme kavuşacak. Gelen turist sayısında da artış bekliyoruz."

    Barış GEZİCİ / AKHİSAR (Manisa), (DHA)

    FOTOĞRAF

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow