hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Müdürü Bahçacı’dan beslenme uyarısı

    Sağlık Müdürü Bahçacı’dan beslenme uyarısı
    expand
    KAYNAK DHA

    MERSİN, (DHA) – MERSİN’de İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Kurban Bayramı’nda bayram geleneklerinden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et t

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MERSİN, (DHA) – MERSİN’de İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Kurban Bayramı’nda bayram geleneklerinden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı arttığını dile getirerek, "Bu dönemde özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.
    Sağlık Müdürü Bahçacı, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğunu söyledi. Bahçacı, bayramda toplum olarak en büyük kültürel yanlışın, yerken ölçüyü kaçırmak olduğunu belirterek, "Et sağlık açısından son derece faydalı bir besin olmasına rağmen fazla tüketildiği takdirde sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Bayram haftası veya takip eden birkaç hafta içinde fazlaca et tüketiyoruz. Özellikle yüksek tansiyonu olan, kolesterolü yüksek olan, kalp krizi geçirme riski taşıyan bütün insanların riski kat kat artıyor. Bayramda özellikle ikramı geri çevirmek de kültür olarak bize ters geldiği için hem eti yiyoruz hem tatlıları yiyoruz. Bu sefer ciddi anlamda sağlık problemleri yaşıyoruz" diye konuştu.
    BAYRAMDA AŞIRIYA KAÇMAYIN
    Bayramda yerken aşırıya kaçılmaması gerektiğini kaydeden Bahçacı, şunları söyledi:
    "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Bu nedenle özellikle kalp-damar hastalığı, şeker ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek, aşırı beslenmekten uzak dursunlar. Sıvı gıdaları özellikle tüketsinler. Eğer imkânları varsa hamur işi tatlılardan ziyade sütlü tatlıları tercih etsinler. Özellikle Mersin ve Çukurova bölgesinde yapılan tatlıların şerbeti aşırı derece yoğun, tatlı yaparken şekerin azaltılması gerekmekte. Böylece tüketimi çok daha kolay olan bir tatlı ortaya çıkacaktır. Öte yandan, bayramda özellikle gece geç saatlerde yememeye çalışın. Zaten mide çok dolu oluyor, bir de gece yenirse sağlık açısından daha büyük risk oluşturuyor. Bir de ikramı çevirmek kültürümüzde ayıp ama ikram edilen tatlının tamamını bitirmek yerine sadece bir tanesini yiyerek ikramlara cevap verilebilir." 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow