hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyük İskender'in Halikarnassos kuşatması anlatıldı

    Büyük İskenderin Halikarnassos kuşatması anlatıldı
    expand
    KAYNAK DHA

    AKDENİZ Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği 'Tarih Konferansları' dizisinde Büyük İskender'in Halikarnassos Kuşatması anlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AKDENİZ Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği 'Tarih Konferansları' dizisinde Büyük İskender'in Halikarnassos Kuşatması anlatıldı. Konferansa tarih meraklıları ilgi gösterdi.

    Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir katıldı. Bodrumlular'ın ilgi gösterdiği 1.5 saat süren konferanstaki konuşmasında Prof. Dr. Muzaffer Demir, Büyük İskender'in özellikle M.Ö. 334 yılı sonbaharında gerçekleştirdiği Halikarnassos Kuşatması hakkında bilgi verdi. Büyük İskender'in Pers topraklarını ele geçirmek için başlattığı seferde Halikarnassos'a da geldiğini belirten Prof. Dr. Demir, "Çünkü burası önemli bir Pers deniz üssü. M.Ö. 334 yılında gerçekleştirdiği bu kuşatma yaklaşık bir ay kadar sürüyor. O dönem Bodrum'u savunan Pers ve Yunan askerler epey bir savunma yapıyorlar, direnç gösteriyorlar. Nihayetinde şehrin dış surlarını ele geçiriyor fakat iç surlarını ele geçiremiyor. Kuşatmayı tabiri caizse yarıda bırakarak bölgeyi kraliçe 1. Ada'ya bırakıyor, kendisi Likya üzerinden yoluna devam ediyor. Halikarnassos Kuşatması Büyük İskender'i zorlayan kuşatmalardan biri olmuştur. Bir ay kuşatmayla uğraşmak zorunda kalmıştır. Bunun sebebi de Mausolos'un 370'li yıllarda burada güçlü bir kent kurmuş olması. Kuşatmaya karşı gelebilecek her türlü kule ve teçhizatla donatılmış olması bu anlamda Büyük İskender'i zorlamıştır. Myndos Kapısı, Mylasa Kapısı aşılmıştır ama o dönem Mausolos'un sarayının da olduğu iç kale ele geçirilememiştir. Pers donanması o dönemde güçlüdür, Kos Adası'na çekilmiştir fakat oradan iç kaleleri desteklemiştir. Büyük İskender de vakit kaybetmemek için iç kaleleri ele geçirmeden yoluna devam etmiştir" dedi.

    Büyük İskender Bodrum'da herhangi bir eser bırakıp bırakmadığına da değinen Demir, "Savaşla ilgili yapılan kazı çalışmalarına baktığımızda Myndos Kapısı yakınındaki hendeklerde savaş dönemlerinden kalma ihtimali olan mızrak ve ok uçları gibi bir takım arkeolojik buluntular ortaya çıkartılmıştır. Savaşın kalıntılarından günümüze gelen askeri materyaller söz konusu. Fakat İskender'in kentte inşa ettiği herhangi bir mimari yapı söz konusu değil" dedi.

    Büyük İskender'in Halikarnassos Kuşatması'nın tarihte detayı verilen en önemli kuşatmalardan biri olduğunun da altını çizen Demir, "Arrianus'un 'Anabasis' adlı eserinde ve Daidalos'un 'Evren Tarihi' adlı eserinde bu kuşatmayla ilgili detaylı bilgiler verilmektedir" diye konuştu.

    Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow