hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'daki yangında ölen mübadiller Fethiye'de anıldı

    Yunanistandaki yangında ölen mübadiller Fethiyede anıldı
    expand
    KAYNAK DHA

    YUNANİSTAN'ın başkenti Atina yakınlarındaki yangında yaşamını yitiren, Muğla'nın Fethiye ilçesinden mübadele dönemi giden ve buradaki Nea Makri şehrini kuranlar ile yakınları anıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YUNANİSTAN'ın başkenti Atina yakınlarındaki yangında yaşamını yitiren, Muğla'nın Fethiye ilçesinden mübadele dönemi giden ve buradaki Nea Makri şehrini kuranlar ile yakınları anıldı.

    Fethiye Belediyesi tarafından Kayaköy Mahallesi'nde terkedilmiş tarihi evlerin hemen ön kısmında yapılan anma töreninde, sinevizyonda mübadele dönemini de anlatan kısa film izlenirken, duygusal anlar yaşandı. Anma töreni, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Müzik Teorileri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Müzikolog Doç. Dr. Cenk Güray ve öğrencisi Alişan Budak'ın Fethiye ve yöresi ezgilerinden sunduğu resital ile devam etti. Mübadele göçmeni Fatih Faralyalı ve Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz, törendeki konuşmalarında Yunanistan'daki yangında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Mübadele göçmeni Faralyalı da, Yunanca, "Acınızı paylaşıyoruz" dedi.

    "MÜBADELEDE TOPRAKLARINDA HEP HÜZÜN, GÖZYAŞI GÖRÜYORUZ"

    İYİ Partili Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise, "Kayaköy'de şu an bizim gibi bu akşam serinliğini görmüş, bu havayı teneffüs etmiş ancak mübadele denen hüzün dolu mecburi göçten sonra başka topraklara gitmiş ve o topraklarda büyük bir yangın felaketinden dolayı bazılarının canı, bazılarının malı yok olmuş insanlarımızın acısını paylaşmak için buradayız. Sorumluluk duygusu ile insanlık göreviyle buraya gelen herkese şükranlarımı sunuyorum. Rahmetli Kunduracı Hasan Günter, 'Giritli Hasan Efendi' diye bilinen amcam derdi ki bana; 'Torun; Sakız'ın suyu, Midilli'nin havası, Rodos'un manzarası. Bu üçü bir yerdeyse neylersin cenneti.' İçinde sürekli bir özlem olurdu. Mübadele topraklarında zaten hep hüzün ve gözyaşını görüyoruz" dedi.

    "HEMŞEHRİLERİMİZE SEMBOLİK BİR RAKAM DESTEK GÖNDERDİK"

    Kayaköy'de toplanma sebeplerinin insani değerler ve aynı topraklarda yaşayan insanların acısını paylaşmak olduğunu ifade eden Başkan Saatcı, "Biz Balkan göçünde 5 milyon insanımızı orada bırakmışız. Ama İngiliz emperyalizminin kışkırtmasıyla ama başka amaçlarla 450 sene kardeş gibi yaşadığımız insanların Anadolu'muzu işgal etme isteklerini tabii ki unutmayacağız.  Ama bizim burada toplanmamızın sebebi, insani değerler ve aynı toprakları sahiplendiğimiz kardeşlerimizin acısını paylaşmaktır. Kendi aramızda arkadaşlarım ile belli bir para toplayarak, Fethiye'den giden hemşehrilerimizin yaşadığı şehrin belediyesine gönderdik. Bu bir sembolik sahiplenme. İnsanların, doğadaki ağaçların, hayvanların yandığı, bizim de içimizin yandığı bir yangın oldu" diye konuştu.

    "SINIRLAR AYRI OLABİLİR, AYNI KÜLTÜRDEN BESLENEN İNSANLARIZ"

    "Türk insanının gıdası hüzündür" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Saatcı, "1071'den itibaren hep böyle olmuş bu topraklarda… Yunanistan'da da hüzün içerisinde olan kardeşlerimiz için bir araya geldik. Sınırları ayırabilirsiniz, halkları ayırabilirsiniz ama kültürü yok edemezsiniz. Sınırlar ya da devletler ayrı olsa da, aynı kültürden beslenen insanlar olduğumuz için birbirimizi çok iyi anlıyoruz" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından Başkan Saatcı ve tüm katılımcılar yangında vefat edenler için karanfil bıraktı. Flüt Eğitmeni Berrin Akdeniz'in dinletisiyle anma töreni son buldu.

    FETHİYE (Muğla), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow