hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şeker-İş'ten geçici işçileri için kadro talebi

    Şeker-İşten geçici işçileri için kadro talebi
    expand
    KAYNAK DHA

    Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Maşallah Demir, Muş Şeker Fabrikasında çalışan geçici işçilerin kadroya alınması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MUŞ, (DHA)Türk-İş İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Maşallah Demir, Muş Şeker Fabrikasında çalışan geçici işçilerin kadroya alınması gerektiğini söyledi.

    Muş Şeker Fabrikasının, 1982 yılında üretime başladığını belirten Maşallah Demir, fabrikanın günlük işleme kapasitesinin 3 bin 600 ton olduğunu söyledi. Başkan Demir, 2015 yılından sonra herhangi bir yatırım yapılmaksızın kapasitenin günlük 3 bin 800 tona çıkarıldığını hatırlattı. Demir, "Fabrikamızın ilimize sağladığı katma değer büyük bir kazanımdır. İlk kampanya üretim dönemlerinde bin 500 kişilik istihdam sağlarken, yıllar geçtikçe emekli olan, vefat eden ve tayine gidenlerin yerine takviye eleman alınmaması neticesinde personel sayımız 212 daimi işçi, 194 geçici işçi olmak üzere 406 personele düşmüştür. Ancak bu da ilimizde başka bir kurum olmadığından dolayı eleman alınamaması yüzünden fabrikanın değişik ünitelerinde taşeronlaşmaya gidilmiş, sendikalı işçi sayısında büyük bir düşme olmuştur. Taşeron işçi olarak çalışan işçiler emeklerinin karşılığını alamaz durumdadırlar" diye konuştu.

    Şeker Fabrikasının, ülke ekonomisine 150 milyon lira katkı sağladığını dile getiren Demir, "Fabrikamıza 3 ilde, 7 ilçede ve 72 köyde 4 bin 37 kayıtlı çiftçimiz tarafından pancar ekimi yaptırılmaktadır. 2017 yılında toplam 78 bin dekar alanda ekim yapılmış, 455 bin 500 ton pancar tesellümüne karşılık 314 bin 500 ton pancar fabrikamızda işlenmiştir. İşlenen pancar karşılığında 43 bin 100 ton kristal şeker, 12 bin ton melas ve 95 bin ton yaş pancar posası elde edilmiştir. Fabrikamız hayvancılık sektörüne önemli katlılar sağlamaktadır. Muhasebe verilerine göre fabrikamızın ekonomiye yıllık katkısı 150 milyon lira civarındadır. Sadece çalışanların ücretleri ile ilimizde aylık 1,5 milyon liralık katma değer sağlanmaktadır. Fabrikamızda 2017/2018 kampanya döneminde doğalgaza geçerek yüzde 35'e yakın enerji tasarrufuna gidilmiştir. Kampanya döneminde kendi enerjimizi kendimiz üretmekteyiz" dedi.

    Fabrikada 9 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin kadroya alınmasını talep eden Demir açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Kuruluş amacı istihdam olan doğu fabrikalarımızın daha da iyi bir yerlere gelmesi için bir an önce özelleştirme kapsamından çıkarılarak belirsizliğe son verilmelidir. İşçi, çiftçi ve devlet üçlü bir yönetim modeli oluşturulmalıdır. Eleman eksikliğinin tamamlanması için öncelikle az sayıda kalan geçici işçilerimizin kadroya geçirilmesi ile verimli bir üretim sağlanacağı kanaatindeyiz. 194 geçici işçilerimizin 20-25-30 yıl ve üzeri çalışanlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için kadroya aktarılması ve üretimimizin devamı için önem arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kangren haline gelen taşeron işçi kardeşlerimize kadroya alınması bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Fabrikamızdaki geçici işlerimizin 9 ay 29 gün çalışma sürelerinin kadroya geçirilmesi ve bünyemizdeki taşeron işçilerimizin de kadro kapsamına alınması bizleri ziyadesiyle memnun edecektir. İlimiz ve bölgemiz için hayati önem taşıyan, Muş Şeker Fabrikamızın üretiminin daha sağlıklı bir şekilde devamı için, fabrikamız acilen otomasyona geçmesi ve kapasitesinin yükseltilmesi elzemdir. Özelleştirmeye karşı güç birliği yapma adına sivil toplum örgütlerimizi, çiftçilerimizi ve çalışanlarımızı konuya alaka ve desteklerini bekleriz."

    FOTOĞRAF

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow