hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadınlar Günü Nevşehir'de de kutlandı

    Kadınlar Günü Nevşehirde de kutlandı
    expand
    KAYNAK DHA

    DÜNYA  Kadınlar Günü, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde ve Avanos ilçesinde düzenlenen ayrı ayrı törenlerle kutlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Metin YILDIRIM/NEVŞEHİR (DHA) DÜNYA  Kadınlar Günü, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde ve Avanos ilçesinde düzenlenen ayrı ayrı törenlerle kutlandı. Nevşehir'deki etkinlikte işaret diliyle İstiklal Marşı okundu. Avanos'ta ise , Cumhuriyet meydanında  Atatürkçü Düşünce Derneği, AP partili ve CHP'li kadınlar çelenk koyup, kadınlarla ilgili pankartlar açtılar.

    Belediye Sağlık İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi işbirliğinde, Kültür ve Kongre Merkezi  Karavezir Salonu’nda düzenlenen Dünya 8 Mart Kadınlar Günü etkinliği saygı duruşu ve Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu öğrencilerinin farkındalık oluşturma amacıyla işaret dili ile İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.Etkinliğin açılışında konuşan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi(NÜKÇAM) Müdürü Leyla Kahraman, tüm çaba ve gayretleriyle her insanın doğuştan sahip oldukları hakları elde etme mücadelesi yürüttüklerini belirtti.

    HER ALANDA KADINLAR EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALI

    Kahraman, bilimin, uzayın ve teknolojinin sınırlarını zorladığı, yeni bir çağın açıldığı bu dönemde toplumun hala eşitlik için hakları için mücadele etmesinin oldukça acı bir durum olduğuna vurgu yaptı. Kahraman şöyle konuştu” Kadınlara yönelik her türlü şiddet, aile içinde, işyerlerinde sokaklarda hayatın her alanında artarak devam etmektedir. Gerçek bir demokrasi, kadın erkek eşitliği sağlanmadan gerçekleşemez. Kadınların hayatın her alanında erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın cinayetlerinin son bulduğu, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk istismarının olmadığı bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz. Kadına yönelik eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddet ,hem yasalar önünde ve hem de yaşamın içinde ancak tüm cinsiyetlerin omuz omuza vereceği mücadele ile sona erecektir.” dedi.

    Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin  Şener’ de ,kadının toplum hayatında güçlendirilmesiyle toplumun güçleneceğini ve bu yapı içerisinde de Türkiye’nin daha güçlü mekanizma içerisinde olabileceğini ifade etti. Şener, böylesine anlam yüklü böyle bir günde gerçekleştirilen bu tür etkinliklerin toplumda farkındalık ortaya konulması adına da oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Sağlık Müdürü Rahim Ünlübay’ da , çalışan personelinin yarısı kadarını kadınların oluşturduğu sağlık camiasında ,büyük bir özveri ile çalışmalar yapıldığını belirtti ve insanları yaşatabilme adına bir büyük misyon yüklenen sağlık camiasının her şartta kadına yönelik şiddeti ortaya koyamayacağını kaydetti.

    Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Fatma Karipçin’ de kadınları eve kapatıp, onların ekonomik ve sosyal hayattan uzaklaştırılmasıyla , her alanda büyüme hedeflerinin ortaya konulamayacağını belirtti. Kadınların eğitiminin artmasıyla birlikte kadın istihdamının da önemli oranda artarak, kadınların toplum hayatına katkısının da önemli artışları beraberinde getirdiğinin ortaya konulan verilerle de desteklendiğini aktaran Karipçin, kadın emeği olmadan gerek demokratikleşme ve gerekse de ekonomik anlamda gelişimin istenilen düzeyde sağlanamayacağı görüşüne yer verdi.
     İNSANİ BAKIŞ AÇISI   EN TEMEL DEĞER

    Belediye Başkanı Ünver, kadın erkek eşitliği konusuna mutlaka insani bir boyut açısı ile bakılmasının zorunlu olduğunu dile getirerek daha sonra şunları söyledi: “  Kötülüğü sıfır düzeye getirmek hepimizin ortak amacı, ancak bunun mümkün olmayacağına inanıyorum. Ama bunu en aza indirmek sorumluluğumuz olmalı. İnsani bir bakış açısı ile bu konuya bakmaz isek isterseniz bu camianın bir profesörü de  bir işçi de olsak fark etmiyor.  Adam çıkıyor eşini döverek rahatladığından söz edebiliyor. Ondan sonra dövdüğü kadından çok değerli bir evlat bekliyor, , onurunu kırdığı anneden, , yok saydığı   anneden, insan olarak görmediği bir anneden, erkeğini tamamlayan bir meta olarak gördüğü anneden, bu toplumun ve bu  milletin geleceğini değiştirecek bir Fatih Sultan Mehmet, bir Yavuz Sultan Selim ve bir Atatürk  doğurmasını bekliyor. Sen böyle bir ortam oluşturmadın ki ,  böyle bir onur, böyle bir değer vermedin ki ona . Değer vermediğin kadından sen nasıl bir değerli evlat bekleyebilirsin ki. onuru kırılmış, rencide edilmiş, ikincilleştirilmiş ve bu dünyaya ait olabilmesi için sadece erkeğine ait olabilmesi hissini yaşattığın bir kadından sen nasıl değerli bir evlat bekleyebilirsin ? .Hak etmediğimiz bir şeyi talep ediyoruz. Önce o değeri sen vereceksin. hak edeceksin,  Oysa bu toplum,  övünerek söylüyoruz ki kadınlara bir takım medeni hakların verilmesi yönünde, dünyanın bir çok medeni ülkesinden daha önce yer almıştır. “ dedi.

    KADINLARA TOPLUMDA HAK ETTİĞİ DEĞER VERİLMELİ

    Anadolu’nun kadına,  yaşadığı toplumun en önemli kişisi olarak değer veren bir büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını aktaran Ünver: “ Bu köklü medeniyet tarihi içerisinde günümüzden  5 bin, 3 bin yıl içerisinde yaşamış insanlar , kadına büyük bir değer vermiştir. İnsanlığın iki medeni devlet arasında imzalanmış ilk yazılı barış anlaşması olarak da bilinen Kadeş Barış Antlaşmasında  Anadolu Hitit Krallı Hattuşili’nin yanında eşi Butihepa’nın imzası vardır. Bugün BM binasının önünde , Kahire ve İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunan bu antlaşma, binlerce yıl önce Anadolu’da kadına  nasıl bir önem verildiğini net bir şekilde göstermesi açısından vazgeçilmez bir önem taşımaktadır.”diye konuştu.
    FOTOLU

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow