hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dr.Didem Er: El titremesini hafife almayın

    Dr.Didem Er: El titremesini hafife almayın
    expand
    KAYNAK DHA

    SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Didem Er, günlük hayatın stresinden nörolojik rahatsızlıklara pek çok farklı sebeple ortaya çı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Didem Er, günlük hayatın stresinden nörolojik rahatsızlıklara pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen el titremesinin, yaşamı olumsuz etkilediğini ifade etti.
    Medicana Samsun Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Didem Er; konuyla ilgili faydalı bilgiler verdi. El titremesinin, ciddi nörolojik hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini söyleyen Dr.Er, "Bilimsel adı 'tremor' olan titreme, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketi olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla sadece ellerde değil, kollarda, başta, bacaklarda ve ses tellerinde de görülebiliyor. Bazen yoğun stres altında ya da tiroit hormonunun artmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen ellerdeki titreme sorunu altta Parkinson gibi çok daha ciddi nörolojik sorunlara da işaret edebiliyor. Titreme (tremor) vücudun bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılması ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan hareketlerdir. En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve belirginleşmediği sürece fark edilmez. Kişinin ellerdeki titremesi farkedilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi bazı durumlar titremeyi fark edilir hale getirebilir. Bu faktör ortadan kalkınca kişi eski haline dönebilmektedir" dedi.
    Titreme tipinin, karakterinin, şiddeti ve dağılımını belirlendikten sonra sebebe yönelik araştırma planlayarak tedavi sağlanabileceğini belirten Dr.Didem Er, "Kan tahlilleri, beyin, omurilik ve sinir sistemine yönelik tetkikler yapılabilir. Elektromiyografi aleti ile yapılan özel yöntemlerle titreme analizleri yapılabilir. Altta yatan sebep saptandıktan sonra buna yönelik ilaç ve tedaviler seçilmektedir. Titreme, altında yatan sebebe bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilmektedir. Örneğin; ‘esansiyel tremör’ genellikle kalıcı bir titremedir. Guatr veya ilaç yan etkisine bağlı bir titreme geçici olabilir, yani düzelebilir. Kalıcı el titremelerinde titremenin şiddetine ve yaşamını etkilemesine göre tedavi düzenlenir. Şiddetli ve yaşamını etkileyen tipteki titremelerde kişiye sürekli kullanacağı ilaçlar verilir. İlaç seçiminde en az dozda ve en az yan etkisi olabilecek tek bir tip formüldür. El titremesinin ilaç tedavisinde ‘beta bloker' dediğimiz kalp ritim düzenleyiciler başta olmak sara ilaçları uygulaması kullanılmaktadır" diye konuştu.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow