hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İlçe belediyelerine kapasite geliştirme eğitimi

    İlçe belediyelerine kapasite geliştirme eğitimi
    expand
    KAYNAK DHA

    SAMSUN Büyükşehir Belediyesi, İklim değişikliğine Samsun’un adaptasyonuyla ilgili yürütülen proje kapsamında ilçe belediye başkanlıklarına yönelik kapasite geliştirme eğitimi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi, İklim değişikliğine Samsun’un adaptasyonuyla ilgili yürütülen proje kapsamında ilçe belediye başkanlıklarına yönelik kapasite geliştirme eğitimi verdi.
    Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan Samsun'un İklim Değişikliğine Adaptasyonu Sürecinde Kızılırmak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi çalışmaları sürüyor. Proje çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi Ar-Ge Daire Başkanlığı, belediyelerin yatırımlarını planlarken iklim değişikliğini ana faktör olarak dikkate almalarına ilişkin eğitim semineri düzenlendi. Seminere ilçe belediyelerinin ilgili personelleri katıldı.

    Serra Otel’de yapılan iklim değişikliğiyle ilgili kapasite geliştirme eğitiminde iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yerel düzeyde yürütülmesi, düzenlenecek olan eğitim, toplantı ve etkinlikler sayesinde yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve farkındalığın artırılması konuları ele alındı. Eğitim ile belediyeler ve diğer kurumların, yatırımlarını planlanma ve uygulanma aşamalarında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak çalışmalara yön verilmesi hedefleniyor.

    Küresel bir sorun olan iklim değişikliği ve etkileri konusunda sunum yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, bu konuda yapılması gereken farkındalık çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Şubat ayında kar yağmamasının iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Öztürk, “Gezegenimiz son yüzyılda beklenmedik şekilde hızla ısındı ve ısınmaya devam ediyor. Sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda artış gözlendiği bilimsel olarak ifade ediliyor. İnsan faaliyetleri sonucu oluşan; karbondioksit, metan ve azot oksit gibi sera gazlarının atmosfere salım miktarı azaltılamazsa dünyayı büyük tehlikelerin beklediği öngörülüyor. Atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için devletler kadar bireylere de önemli sorumluluklar düşüyor. Alınacak önlemlerin başında toplumların yaşam biçimlerini, tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi geliyor. Bireysel alışkanlıkların değişmesi için daha duyarlı ve bu konuda daha bilinçli olmaya ihtiyaç var.” diye konuştu.
    Enerji tasarrufunun büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Bahtiyar Öztürk, “Televizyon, bilgisayar gibi elektrikli aletleri bekleme konumuna alınmak yerine tamamen kapatalım. Çamaşırları ve bulaşıkları yüksek sıcaklıkta yıkamayalım. Elektrikli ev aletlerinde daha az enerji tüketme özelliğini tercih edelim. Güneş, rüzgâr ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştıralım. Suyu tasarruflu kullanmak yağış rejimindeki değişmelere bağlı olarak kuraklık riski ile karşı karşıya bulunulması nedeniyle oldukça önemlidir. Bulaşık yıkama, duş alma, diş fırçalama, temizlik, bahçe sulama vb. gibi her türlü ev ve bahçe işlerinde suyu tasarruflu kullanalım. Hayat Kaynağımız olan suyu tasarruflu kullanalım, koruyalım. Bir damla da sen kurtar” ifadelerini kullandı.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow