hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başkan Kantarcı: Bu politikalarla kentsel sorunlar çözülmez

    Başkan Kantarcı: Bu politikalarla kentsel sorunlar çözülmez
    expand
    KAYNAK DHA

    ÇAYCUMA Belediye Başkanı Nihat Kantarcı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin genel kurulunda yaptığı konuşmada, "Ülkedeki siyasi yapı ve buna dayalı olarak ekonomik politikalar değişmediği sürece şehirlerin, dolayısıyla mimarlık camiasının kimlik ve nitelik sorunlarını çözmesi zor görünüyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZONGULDAK,(DHA) - ÇAYCUMA Belediye Başkanı Nihat Kantarcı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin genel kurulunda yaptığı konuşmada, "Ülkedeki siyasi yapı ve buna dayalı olarak ekonomik politikalar değişmediği sürece şehirlerin, dolayısıyla mimarlık camiasının kimlik ve nitelik sorunlarını çözmesi zor görünüyor" dedi.

    Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin 45'nci genel kuruluna katıldı. DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan genel kurulda konuşma yapan başkan Kantarcı, mimarlarla bir arada olmaktan, kürsüden seslenmekten büyük bir onur duyduğunu söyledi. Kendisinin de inşaat mühendisi olduğunu ifade eden Kantarcı, şöyle dedi:
    "Şehirleşme açısından kötü yıllar yaşadığımız bir gerçek. Son derece kötü kentlere sahibiz ve hemen hemen tüm kentlerde kentsel doku büyük bir hızla bozuluyor. Bugün ülke nüfusunun yüzde 90'ından fazlası il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Yanlış ekonomik politikalar nedeniyle köyler boşaldı, tarım bitme noktasına geldi. İnsanlar akın akın kentlere göç etti. Doğal olarak her açıdan zaten eksikli olan kentler, bir de bu aşırı yükü kaldıramaz hale geldi. Her yeri saran apartman peyzajı tüm kentlerin kimliğini yok etti. Diğer yandan ülke ekonomisi inşaat üzerine kuruldu, sektör, bugün ülke ekonomisinin en önemli istihdam kaynağı olarak görünürken, şehirlere akın eden mesleksiz kitle de niteliksiz iş gücü olarak kullanıyor. Bu durum hem kentlerin, hem de kentsel yapı kalitesinin aşağılara düşmesine neden oluyor. Tüm bunları şunun için söylüyorum. Ülkedeki siyasi yapı ve buna dayalı olarak ekonomik politikalar değişmediği sürece şehirlerin, dolayısıyla mimarlık camiasının kimlik ve nitelik sorunlarını çözmesi zor görünüyor"

    Çaycuma'da 15 bin metrekare alanı yayalaştırdıklarını belirten Kantarcı, "Eskiden trafik terörü nedeniyle bir stres mekanı olan caddelerde şimdi çocuklar koşuşuyor. Göreve geldiğimiz andan itibaren bir karış yeşil alanı imara açmadığımız gibi, yaptığımız imar planı revizyonunda yeşil alanların oranını kat kat artırdık. Dahası Çaycuma'yı sözcüğün tam anlamıyla bir engelsiz kent yaptık. Yaptığımız hiçbir yükseltisi olmayan araç, yaya ve bisiklet yollarını tek düzlemde birleştiren yol tasarımıyla, engelli vatandaşlarımızın önündeki tüm engelleri ortadan kaldırdık. Bugün Çaycuma'da hareket edebilir durumdaki her engelli, hiç kimsenin yardımı olmadan her yere ulaşabiliyor. Daima kentin yarınlarını düşünerek hareket ettik" dedi.

    ÇAYCUMA SIFIR ATIKLI BİR KENT OLACAK
    Başkan Kantarcı evsel sıvı atıkları da faaliyete geçirdikleri tesiste arıttıklarını söyledi. Tüm ambalaj atıklarını ise topladıklarını geciktirmeden toplama merkezlerine gönderildiğini ifade eden Kantarcı, şöyle dedi:
    "Evsel katı atıklarsa, ilin tüm atıklarının toplandığı merkeze, hiç geciktirilmeden gönderiliyor. Kimi küçük dokunuşları da yaptıktan sonra Çaycuma sıfır atıklı bir kent haline gelecektir. Tüm bu çalışmalarımızda, genel olarak mimarlık camiası, özel olarak da Mimarlar Odası Ankara Şubesinin hep desteğini gördük. Onlarla dayanışma içinde olduk. Bu kapsamda iki önemli tesisimizin mimari tasarımını ulusal düzeyde gerçekleştirdiğimiz bir proje yarışmasıyla belirledik. Çaycuma'ya değer katan bu çalışmalara omuz veren tüm dostlarıma teşekkür ediyorum"

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow