hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye gri listeden ne zaman çıkacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Ekonomide gündem yoğun. Özellikle Türkiye'nin gri listeden çıkışı gündemde... Bu gelişme yurt dışından daha çok yatırım çekmesini sağlayacak. Türkiye’nin kredi risk primi 274,92 puana geriledi. Peki önümüzdeki süreçte ekonomiyi ne bekliyor? Beykent Üniversitesi Rektörü Volkan Öngel konuyu CNN TÜRK'te anlattı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin kredi risk primi 274,92 puana geriledi. Gözler gri listeye çevrildi. Yabancılar tetikte, peki gri liste ne demek?

    Öngel, ''Uluslararası para transferleri hususunda ve borçların ödenmesi süreçleri de var. Türkiye'nin bir yaptırımı var gri listede olmak dolayısıyla. Yaptırımın ortadan kalkması durumunda Türkiye'nin finans piyasasıyla alakalı tekrar biz normal hale dönüyor olacağız. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi, para getirmesi, sonrasında kazançlarını yurt dışına transfer edebilmesi yönünde engel kalmayacağı, güveni ön plana çıkıyor.'' ifadelerini kullandı.

    Uluslararası Kredi Değerlendirme kuruluşu S&P Türkiye ile ilgili raporunda, Türkiye’nin parasal ve kredi sıkılaştırma önlemlerini sürdürmesi halinde, ekonomik dengesizliklerin çözülebileceğini ve Türk bankaları için risklerin azalabileceğini belirtti. Cari açığın düşeceğine vurgu yaptı. Peki bu ne anlama geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öngel, ''Son dönemde özellikle 8 ayı göz önüne alırsak Haziran'dan beri başlayan politikayla birlikte, önemli bir iyileşmenin olduğunu ve programa sadakatle uyulduğunu teyit ediyorlar. Bu bizim açımızdan önemli. Hem uluslararası yatırımların önünü açan bir süreç hem de kredi risk primimizin düşmesini sağlıyor bu gelişmelerin tamamı.'' şeklinde anlattı.

    Türkiye'nin gri listeden çıkması ekonomiye ne kazandıracak? Enflasyonla mücadelede olumlu etkisi olacak mı?

    Öngel, ''Türkiye açısından baktığımızda enflasyon üzerinde döviz kurlarının önemli etkisi olduğunu görüyoruz. Dövizdeki yükseliş bizim enflasyonumuzu zorlayan bir iş. Yurt dışından döviz talebinden fazla geldiği sürece biz döviz kurlarında yükselme görmeyeceğiz. Bu süreç içerisinde bizi rahatlatan bir unsur olacak.'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow