hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DEAŞ-Horasan yapılanması nedir? Milli İstihbarat Akademisi'nin yeni terörizm raporu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milli İstihbarat Akademisi Terörizmle Mücadele ve Türkiye başlıklı rapor çalışmalarından ikincisini DEAŞ-Horasan yapılanmasına ayırdı. Türkiye'de Santa Maria Kilisesi saldırısı, Moskova'da 139 kişinin öldüğü konser salonu saldırısında izleri görülen örgüte ilişkin raporda çok çarpıcı tespitlere yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moskova'da 139 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısı, İstanbul'da Santa Maria Kilisesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı ve Taliban sonrası Afganistan, Pakistan coğrafyasında yaşanan saldırılar. Hepsinde oklar DEAŞ'ın Horasan yapılanmasını işaret ediyordu.

    Milli İstihbarat Akademisi Terörizmle Mücadele ve Türkiye başlıklı rapor çalışmalarından ikincisini DEAŞ-Horasan yapılanmasına ayırdı

    O raporda çok çarpıcı tespitlere yer verildi. Buna göre, Suriye ve Irak'ta etkinliğini yitiren DEAŞ varlığını Orta Asya coğrafyalarına taşımaya başladı. Hem coğrafi hakimiyet hem de eleman teminini açısından Orta Asya'ya odaklanıldığını göstermek için de grubun adı Horasan olarak belirlendi. Ve o coğrafya üzerinde yeni bir radikalleşme ve terör dalgası yaratılmaya başlandı.

    Türkiye de o coğrafyada filizlenen bu yapılanmayı yakın markaja aldı. Nedeni de Orta Asya ve Afrika'nın Türkiye için önemli bir merkez olması ve örgütün varlığının orta- uzun vadeli hedefler açısından da Türkiye için bir tehdit oluşturması. Sadece Orta Asya değil Türkiye'de de örgütün varlık gösterdiği noktalar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik, sosyal eşitsizliğin hüküm sürdüğü coğrafyalarda örgüte katılımı etkiliyor

    Santa Maria Kilisesine saldırı ile izleri gün yüzüne çıkan DEAŞ Horasan'a bağlı kişi ve grupların örgütlenme çabaları tespit edilse de bu tip yapılar bertaraf edildi. Milli İstihbarat Akademisi'ne göre, DEAŞ-Horasan yapılanmasına katılımda işsizlik, sosyal eşitsizliğin hüküm sürdüğü coğrafyalarda örgüte katılımı etkiliyor. Siyasi hoşnutsuzluklar, kültürel ve dini kimliklere dayalı ayrımcılıklar da örgüte katılım için itici güç. Raporda, Horasan yapılanması din eksenli görünse de dini ve kültürel kökleri kopuk olanların örgüte yöneldiği belirtiliyor. DEAŞ Horasan'a katılımda sosyal ağlar da kritik rol oynuyor. Finansal teşvikler, mali imkanlar da örgüte katılıma yol açabiliyor.

     PEKİ NASIL ÖNLEMLER ALINMALI DEAŞ HORASAN YAPILANMASINA KARŞI??

    Rapora göre, bölgesel düzeyde güvenlik istihbarat ve ilgili alanlarda işbirliği güçlendirilmeli, örgütün savaşçı kaynak transferini engellemek için sınır güvenliğini güçlendirmek ve sıkı kontroller uygulamak gerek. Radikalleşebilecek bireylerin tespiti ve onlara verilecek destek, dini istismar eden yapılara yer açılmaması önlemlerden birkaçı. Örgütün finansal kaynaklara erişimini önlemek için uluslararası alanda izole edilmesi ve özellikle örgüte iş sahibi olmayan amaçsız gençlerin yönlenmesini önlemek için mesleki eğitim programlarını gerçekleştirmek de öneriler arasında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow