hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bir sinema rekoru... Sofia Loren ile Marcello Mastroianni 14 filmde birlikte rol almışlar

    05.05.2024 Pazar | 12:38Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta İtalyan devlet televizyonu RAİ’de ilginç bir program vardı. ‘La Volta Buona’ (Doğru Zaman) adlı magazin programı ünlü sinema yıldızı Sofia Loren’in hayatını ekranlara getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konukların çoğu iki Oscar ödüllü simge oyuncunun yakın dostlarıydı. Halen Cenevre’de yaşayan ve rahatsız olan Sofia Loren’in çok istemesine karşın programa katılamadığı belirtildi. Gerçek adı Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone olan ‘Made in İtaly’nin gerçek simgesi kamera önüne ilk kez 16 yaşında çıkmış. 1954 yapımı ‘Cuori nel mare’ (Denizdeki Kalpler) filminde figüranlık yapan Sofia Scicolane’nin Marcello Mastroianni ile oynadığı ilk film olarak tarihe geçmiş.

    Yönetmen Alessandro Biasetti ‘Tempi Nostri’ (Bizim Zamanımız) için Sofia’ya daha kısa ve etkili olabileceğini düşündüğü Loren soyadını koymuş ve engellenemez başarısı başlamış. İtalyan erkekleri genelde dolgun fiziği ön plana çıkan kadınlardan hoşlanırlar. Kadınları ise ‘Latin Lover’ adı verilen narin ve yakışıklı erkekleri tercih ederler tıpkı Marcello Mastroianni gibi. 1954 yılında başlayan Sofia Loren ile Marcello Mastroianni’nin birlikte beyazperde macerasına tam 14 film afişi sıkışmış. Bu, sinema tarihinde bir rekor, öyle ki adları ‘Altın Çift’ e çıkmış.

    Marcello Mastroianni 1996’da yaşamını yitirmeseydi eminim bu rekor perçinleşirdi. 1957’de Sofia Loren’in hayatına kendisinden 20 yaş büyük yapımcı Carlo Ponti girince şöhretin kapısı sonuna kadar açılmış ve 1961’de ‘İki Kadın’ ile ilk Oscar’ını kazanmış. Ancak Carlo Ponti’nin evli ve o dönemde boşanmanın dince yasak olması Sofia Loren’in sabrederek bol film çevirme dönemini başlatmış. 1963’de yönetmen Vittorio De Sica’nın ‘Dün, Bugün,Yarın’ filmi Sofia Loren’le Marcello Mastroianni’yi zirveye çıkartırken set dışında dostlukları kardeş havasında hep devam etmiş. ‘İtalyan Usulü Nikah’, ‘Rahibin Karısı’, ‘Ayçicekleri’, ‘Gangsterin Sevgilisi’ yapıtları değişik yönetmenlerle bu ikiliyi hep zirveye çıkartmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii bu arada Sofia Loren’in İtalyan sinemasında iki ciddi rakibi vardır. Gina Lollobrigida ve Claudia Cardinale. Hatta zaman zaman basın ortalığı kızıştırmak için anketler düzenlerken Sofia Loren genelde diğer ikisini gölgede bırakmayı bildi. Ancak bu ayrılmaz çiftin dünya çapında başarısı 1977’de Roma’da bir apartmanda çekilen 1977 yapımı Ettore Scola’nın ‘Una Giornata Particolare’ (Özel Bir Gün) oldu. Dile kolay tam 14 film. 89 yaşındaki yıldıza Marcello Mastroianni’yi sorduğumda ‘Gerçek dostumdu. Öldüğünde yaşantımın bir parçası koptu. Marcello’yu çok ama çok özlüyorum’ demişti. Bu arada ‘Latin Lover’ lakaplı Mastroianni doğumunun 100. yılında etkinliklerle anılıyor. Sofia Loren’e de acil şifalar diliyorum.

    Bir sinema rekoru... Sofia Loren ile Marcello Mastroianni 14 filmde birlikte rol almışlar