hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suikast planı açığa çıktı! Zelenskiy harekete geçti

    Suikast planı açığa çıktı Zelenskiy harekete geçti
    expand
    KAYNAKBBC Türkçe

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kişisel korunmasından sorumlu olan kurumun direktörünü görevden aldı. Bu koruma biriminden iki albay, Rus istihbaratı FSB'ye gizli bilgiler verdikleri gerekçesiyle birkaç gün önce gözaltına alınmıştı. Koruma müdürü Sergiy Leonidoviç Rud'un neden görevden alındığı belirtilmedi. Koruma müdürlüğü pozisyonuna da yeni atama yapılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna istihbaratı (SBU) hafta başında, Zelenskiy'nin de aralarında bulunduğu üst düzey Ukraynalı yetkililere suikast komplosunu önlediklerini duyurmuştu. 

    Suikast planında, Zelenskiy'i rehin alacak ve daha sonra öldürecek subayların kullanılmasının öngörüldüğü ifade edildi. Hedefler arasında, bir füze saldırısıyla öldürülmesi planlanan askeri istihbarat başkanı Kirilo Budanov ile SBU Başkanı Vasyl Malyuk'un da bulunduğu açıklandı.

    SBU'ya göre grup, Budanov'un nerede olduğu konusunda bilgi almak için bir "köstebek" kullanmayı, daha sonra buraya roketler ve SİHA'larla saldırı düzenlemeyi planlıyordu. SBU, gözaltına alınan kişilerden birinin insansız hava araçları ve anti-personel mayınları satın almış olduğunu belirtti.

    SBU Başkanı Vasyl Malyuk, suikastların zamanlamasının da yeni görev dönemine başlayan Rusya lideri Vladimir Putin'e hediye olacak şekilde ayarlandığını söyledi. Malyk, operasyonun Rus özel servislerinin "başarısızlığına" dönüştüğünü söylerken "Ama unutmamalıyız, düşman güçlü ve deneyimli, hafife alınamaz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SBU, üç FSB çalışanının suikast organizasyonunda rol aldığını belirtti. Dimitro Perlin adlı FSB ajanının, Şubat 2022'deki Rus işgalinden bu yana Ukraynalı "köstebekler" bulmaya çalıştığı ifade edildi.

    Bir diğer FSB çalışanı Oleksiy Kornev'in de işgalden önce bugün gözaltına alınan albaylardan biriyle beraber, "komşu Avrupa ülkelerinde komplo toplantıları yaptığı savunuldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow