hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Basmati Pirinç Besin Değeri: Basmati Pirinç Kaç Kalori?

    Basmati Pirinç Besin Değeri: Basmati Pirinç Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Basmati pirinç nişastası daha az olduğundan şişkinlik ve kilo yapmayan bir pirinçtir. Glisemik indeksi düşük olan basmati pirinç glutensizdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basmati Pirinç Besin Değeri

    Basmati pirincin 100 gramı 79.95 g karbonhdrat, 7.13 g protein ve 1.3 g lif içermektedir. 5 mg sodyum ve 115 mg potasyum içeren 100 gram basmati pirincin kalorisi de 365 kaloridir. 

    Basmati Pirinç Kaç Kalori?

    100 gram basmati pirinç ortalama 365 kaloriye denk gelir. Yarım su bardağı basmati pirinç 329 kaloriye denk gelirken bir çay bardağı basmati pirinç 365 kaloridir. 

    Basmati Pirincin Diğer Pirinçlerden Farkı Nedir?

    Basmati pirinç normal pirinçten daha dolgun ve daha uzun bir görüntüye sahiptir. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki renkte üretilen basmati pirincin ikisinde de glisemik indeks düşüktür. Bu nedenle de basmati pirinç genellikle diyetlerde kullanılması önerilen bir pirinçtir.

    Pişirme sırasında kendi katının iki katına kadar uzama özelliği bulunan pirinç hem üretilirken hem de tüketilirken daha fazla suya ihtiyaç duyar. Basmati pirincin kendine özel aromatik bir kokusu bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her ne kadar çok fazla su kullanılarak pişirilse de basmati pirinç hiçbir zaman lapa olmaz. Her şartta tane tane kalan basmati pirinç özel koşullarda ve çok daha dikkatli bir şekilde yetiştirilmektedir.

    Basmati Pirinç Besin Değeri: Basmati Pirinç Kaç KaloriBasmati Pirincin Faydaları Nelerdir?

    Basmati pirinç gluten içermediği için diğer pirinçler gibi ödem ya da şişkinlik yapması mümkün değildir. Nişastası daha az olduğu için kolay sindirilen ve şişkinlik yapmayan bir pirinç olarak da bilinir. Sağlıklı olan ve enerji veren basmati pirinç diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez. Demir ve magnezyum içeren basmati pirinci hem sağlıklıdır hem de diyetlerde tercih edilen bir pirinç türüdür. Basmati pirincin içinde olan glisemik indeks düşük olduğu için uzun süre tokluk yaratır. Bu da kan şekerinin dengede olmasına yardımcı olur ve kilo yapma olasılığı diğer pirinçlere göre oldukça düşüktür. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basmati Pirinç Besin Değeri: Basmati Pirinç Kaç KaloriBasmati Pirinç Nasıl Pişirilir?

    Salma yöntemi: 1,5 su bardağı su tencereye koyulur ve tuz eklenerek kaynaması beklenir. Kaynamış suya 1 bardak basmati pirinç eklenir ve 1 yemek kaşığı yağ eklenerek pişmeye bırakılır. Basmati pirinç suyunu çektiğinde hazır olur.

    Buharda pişirme yöntemi: Tencerenin altına su koyulur ve üzerine de buharda pişirme aparatı koyulur. Daha sonrasında pirinç üzerine koyulur ve pişmesi beklenir.

    Kavurma yöntemi: Tencereye yağ koyulur ve pirinçler kavrulur. Sonrasında tuz ve su eklenerek kapağı kapalı şekilde pişmesi beklenir. 15-20 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow