hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tıbbi Terimler Arasında Az Biliniyor: Salpenjektomi Nedir?

    Tıbbi Terimler Arasında Az Biliniyor: Salpenjektomi Nedir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Operasyonel bir müdahale olması ile beraber salpenjektomi tıp dünyasını önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda gerçekleştirilen bir ameliyat olan bu terim, aynı zamanda rahim üzerinden gerçekleştirilmektedir. Özellikle çocuk isteyen çiftler için bu yöntemin ele alındığını söylemek mümkündür. Böylece doğal olmayan yollar altında ameliyat vasıtasıyla hamile kalma imkanı elde edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Önemli ve hassas bir operasyonel müdahale olmasının yanı sıra, rahim ve yumurtalıkları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Özellikle son dönemlerde fazlaca uygulamaya başlayan ve çocuk sahibi olma imkanını arttıran önemli operasyonlar arasında yer alır.

     Tıbbi Terimlerle Tanışma: Salpenjektomi Nedir?

     Salpenjektomi aynı zamanda tüplerin çıkarılma ameliyatı olarak da bilinmektedir. Rahmin iki tarafından çıkmak suretiyle yumurtalık bölgesine doğru uzanmış olan fallop tüplerinin çıkarılmasıdır. Böylece operasyon esnasında dışarıya çıkarılan fallop tüpleri sayesinde, spermlerin kişinin yumurtalık bölgesinden geçmek suretiyle döllenmesini olanak verilir. Yani doğal yapı altında hamile kalamayan kişiler için, ameliyat müdahalesi ile operasyonel açıdan hamile kalma imkanı elde edilir.

     Çocuk sahibi olmak isteyenler adına günümüzü önemli bir umut olarak öne çıkan salpenjektomi, gerekli koşulların uyum sağladığı zamanlarda gerçekleşmektedir. Yani diğer koşullar ve yöntemlerin işe yaramadığı zamanlarda salpenjektomi kullanılarak kişinin hamile kalmasına olanak sağlanır. Bu yolla sperm üzerinden aktarım gerçekleştirilmek suretiyle, yumurtalık üzerinden rahmin döllenmesi sağlanmış olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Salpenjektomi Kimlere Uygulanır?

     Daha çok kadınlara uygulanan bir yöntem olması ile beraber, salpenjektomi bir operasyonel müdahaledir. Bu bağlamda hamile kalmak isteyenler için uygulanan bir yöntem olmasının yanı sıra, biyolojik açıdan farklı sebepleri bulunmaktadır. Hamile kalma hayalleri gerçeğe dönüştürme imkanı vermesinin yanı sıra, oldukça hassas bir ameliyat yöntemi olduğunu söylemek mümkün.

     - Çocuk isteği olmayanlar

     - Bu konuda tedavisi mümkün olmayanlar

     - Tubu rüptürü bulunan olgularda

     - Aşırı ve kontrol edilemeyen kanamalar esnasında

     - Dış gebelik olgularında

     Bu ve benzeri birçok unsur söz konusu olduğu zaman salpenjektomi operasyonu ele alınmaktadır. Bu sayede kişinin sperm kapsamında yumurtaların dışarı çıkarılması ile birlikte rahmin döllenmesine olanak sağlanır. Yani spermin yumurtalık üzerinden geçiş elde etmesine olanak verilmektedir. Bu yöntem günümüzde pek çok açıdan önemli bir yere sahiptir.

     Salpenjektomi Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

     Bu ameliyat ile beraber dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Bu operasyonel müdahale aynı zamanda Türklerin çıkarılması olarak Türkçe üzerinden ifade edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Uzman doktorun vermiş olduğu reçete ilaçları kullanmak gerekir.

     - Devamlı olarak kontrollere gidilmeli ve bu aksatılmamalıdır.

     - Ameliyatın olduğu bölgede enfeksiyonun oluşumuna dikkat edilmelidir.

     - Hasta en az 1 aylık süre içerisinde cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.

     - Kanama, vajinal akıntı ve karın ağrısı gibi durumlar anormal düzeye çıktığında doktora başvurulmalıdır.

     - Cerrahi müdahalenin ardından tütün ve tütün benzeri ürünlerden uzak durulmalıdır.

     Bu gibi unsurlara dikkat ederek yapılacak olan cerrahi müdahalenin sağlıklı şekilde geçmesine olanak verilebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow