hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havuç Besin Değeri: Havuç Kaç Kalori?

    Havuç Besin Değeri: Havuç Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yüksek antioksidan içeriği sayesinde havuç, diyet ve sağlıklı beslenme ile şekillenen yemek alışkanlıklarının olmazsa olmazları arasında yer alır. Özellikle de çiğ olarak tüketildiği zaman glisemik indeksi çok daha düşük olacağı için uzun bir süre tokluk hissi veren havuç tam bir lif kaynağıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda kalori değeri de oldukça düşük olduğu için diyet menüleri için bir fırsat niteliği taşır. Hem uzun süre tokluk hissi vermesi hem de düşük kalorili olması sayesinde farklı tariflere uyarlanmasını da mümkündür.

    Havuç Besin Değeri

    Havucun 100 gramının içinde yaklaşık olarak 41 kalori bulunur. 1 orta boy (40 gr ) havuç ise ortalama olarak 16 kaloridir. Havucun 100 gramında ise 9.58 gram karbonhidrat, 0.24 gram yağ, 0.93 gram protein, 2.58 gram lif yer alır.

    Besleyici ve lezzeti değeri ile ön plana çıkan ve beyaz, sarı, turuncu, mor, kırmızı gibi farklı renklere sahip olan havuç ise, kendine özgü rengi, aroması ve lezzeti sayesinde çok sevilen ve sağlığa faydaları ile dikkat çeken önemli sebzeler arasında yer alıyor.

    Havuç Kaç Kalori?

    Havucun hemen hemen %86-95’lik bir bölümü sudan meydana geliyor. Düşük protein ve yağ değerine sahip olan havuç ise, aynı zamanda glisemik indeksi çok düşük olan sebzeler içinde yer alıyor. Kan şekerini yavaş yavaş yükselten ve bu nedenle de diyabet hastaları için de uygun bir besin olarak bilinen havucun içeriğinde yer alan pektin, çözünebilir lifin ana şekli olarak da bağırsaklarda bulunan dost bakterileri de besliyor.

    Bu da hastalık riskinin önemli ölçüde azalmasını sağlıyor. Havuçta bulunan çözünmez lifler de kabızlık riskini önemli ölçüde azaltıyor. Bağırsak hareketlerinin sağlıklı ve düzenli olmasını da destekliyor. Beta-karoten formunda bulunan güzel bir A vitamini kaynağı olarak da bilinen havuç, tüm bunların yanında biyotin ve B6 vitaminleri ile potasyum ve K vitamini ve açısından da çok zengindir.

    Organik yapısında bulunan karotenoidlere ek olarak da barındırdığı lutein bileşeni en sık görülen antioksidanlardan birisi olarak biliniyor. Aynı zamanda göz sağlığı için de çok önemli bir yer tutuyor.

    Mor ve kırmızı havuçta yer alan likopen bileşenleri gibi, koyu renkli havuçlarda yer alan antosiyaninler de güçlü antioksidanlar arasında yer alır. Son araştırmalar da havuçta bulunan poliasetilenlerin vücudu kanser hücrelerine karşı korumada yardımcı faktör olduğunu ortaya koyuyor.

    Havucun Faydaları Nelerdir?

    Karoten açısından oldukça zengin olan diyetler kolon, prostat ve mide kanseri de başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı önemli bir koruyucu bir etkiye sahip olduğundan kanser riskini de azaltıyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda da karotenoidlerin, başlangıç evresinde bulunan akciğer kanserine karşı da koruyucu olabileceğini ileri sürüyor. Aynı zamanda havuç, kolesterolü düşürmeye de yardımcı olur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow