hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD’nin ‘ertesi gün’ planı

    ABD’nin ‘ertesi gün’ planı
    expand
    KAYNAKMilliyet

    ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Nisan ayında Riyad’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde bir araya geldiği, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Filistin dışişleri bakanları ile yaptığı toplantının detayları ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lübnan basınında yer alan belgenin detayları dikkat çekici. Buna göre, planın ilk aşaması, ateşkesin sağlanması, Filistin devletinin tanınması için gerekli şartların oluşturulması, İsrail’in Filistin hükümetinin (El Fetih) Gazze’ye dönmesini kabul etmesi ve Filistinli mahkumların bırakılması karşılığında Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakmasını öngörüyor. El Fetih’in Gazze’ye dönüşü bir süredir İsrail içinde tartışmaların odağında olan bir konuydu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu duruma şiddetle karşı çıkıyor. Öte yandan planın ikinci aşamasında ise İsrail-Suudi normalleşmesini de içeren bir barış sürecinin başlatılacağı ve Gazze’nin rehabilitasyon ve yeniden inşasına başlanacağı belirtiliyor.

    ‘EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR’

    İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Batı Şeria’nın kuzeyinde silahlı gruplarının da bulunduğu Cenin’e savaş uçağıyla saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. İslami Cihad’a bağlı olan Cenin Taburu, komutan İslam Hamayse’nin öldürüldüğünü doğruladı. Bölgeden paylaşılan görüntülerde saldırı sırasında güçlü bir patlamanın meydana geldiği, büyük panik yaşandığı görüldü.

    Öte yandan Cibaliye’de de yoğun çatışmalar yaşanıyor. Cibaliye mülteci kampındaki İsrail güçlerinin buradaki çatışmaları, 7 Ekim 2023’te savaşın başlamasından bu yana ordunun karşılaştığı en şiddetli çatışmalar olarak nitelendirdiğini bildiriliyor.

    SAVAŞ KABİNESİNDE SERT TARTIŞMA: BEN GVİR’E ‘ASKER KAÇAĞI’ DEDİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail basınına yansıyan haberlere göre, güvenlik kabinesi toplantısında Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile savaş kabinesi üyesi ve eski genelkurmay başkanı Gadi Eisenkot arasında tartışma çıktı. Eisenkot’un konuşması sırasında “Siz generallerden yeterince dinledik” diyen Ben Gvir, sert bir tepkiyle karşılaştı. Sözünün kesilmesine tepki gösteren Eisenkot, Ben Gvir’e ‘asker kaçağı’ dedi ve haddini bilmesi konusunda uyardı. Eisenkot, savaşta oğlunu kaybetmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow