hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni haftada yatırımcıları ne bekliyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Bu hafta gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. Yurt dışındaysa FED tutanakları takip edilecek. Peki yeni haftada yatırımcıları ne bekliyor?  Detayları, Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Murat Ferman şu açıklamaları yaptı:

    “Artık ikinci çeyreğin ikinci yarısına girmiş durumdayız, bilindiği üzere sene başından beri aslında geçen seneden devraldığımız önemli bir sendrom hala varlığını sürdürüyor. Bu da güçlü dolar sendromu.

    An itibariyle güçlü dolar sendromunun içinde bulunduğumuz çeyrek kadar üçüncü çeyrekte de hâkim olacağını ve ancak farklı parametreler ortaya çıkarsa, ki ona dair çok kuvvetli deliller yok elimizde an itibariyle, dördüncü çeyrekten itibaren belki bir veya iki ufak dokunuşla yani 0,51 puanlık dokunuşla seneyi 4 buçuk civarında 5’in bir parça altında kapatılacağı yönünde kanılar hâkim.

    Tabii bu güçlü dolar ne yapıyor? Başta güvenli liman kabul edilen altın ve diğer metaller olmak üzere sermaye piyasalarını, kriptoları vs. baskılıyor. Ancak son dönemde yani son 2 haftada adeta dünyada bir bahar haftası yaşanıyor çünkü Avrupa Merkez Bankası’nın da hemen önümüzde günlerde, mayısın ikinci haftasının hemen başında toplantısında mutlaka bir faiz indirimine gideceği yönünde kuvvetli bir kanaat var. Hatta takip eden toplantıda da bu faiz indirimini sürdüreceği söyleniliyor. Çünkü şöyle bir görünüm var Amerika’daki güçlü ekonomik verilerin aksine özellikle Avrupa artık bu sıkılaştırıcı politikalardan yorulmuş durumda. Bir parça daha ekonomiye ivme kazandırmak istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci çeyreğin ikinci yarısının hemen başında şunu söyleyebilirim.  Dünyada güçlü dolar hakim trend olmakla beraber karışık sinyaller, iki ileri bir geri, açılma ve kapanma, ümit var dozların yüksek olduğu ama takip eden günlerde birdenbire karamsar notaların da kendini gösterdiği bir karışık seyirdeyiz.”

    TCMB FAİZ KARARI

    "Merkez Bankası’nın bu planlanmış perşembe günkü toplantısında hakim görüş pas geçebileceği yani mevcut faiz düzeyinin gösterdiği faizinin korunacağı yönünde. Ancak bant uygulaması var biliyorsunuz yukarı ve aşağı. Orada şu an itibariyle 53’lük bir bant var. Belki o bandın uygulama bakımından karara bunu yansıması gerekmeyebilir ama kararda buna bağlı bazı değerlendirme, ifadeler ve tespitler olabilir. Belki o biraz aşağı doğru çekilebilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Son haftalarda Türkiye’ye fon girişi hem miktar bakımından hem de ivme bakımından hız kazandı. Bunların önemli bir kısmının da tahvil ve hisse senedine gittiğini biliyoruz. "

    "Daima borsada dikkatli olmakta al-sat veya kısa vade dışında oyuncu veya iştirakçi mantığının dışında yatırımcı veya katılımcı mantığına yakın durmakta fayda var."

    Kripto paralara ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 30 Mayıs'ta gündeme getirileceğini hatırlatan Ferman, "Bu elbette kripto piyasaları düzenlenmesi ve bunların bir legalite kazanması bakımından önemlidir. ufuk açıcı soluk açıcı bir etki sağlayacaktır.... Kripto konularında Türkiye özellikle yaş ortalaması en düşük ülkeler arasında ilk üçte yer alıyor. bu açıdan düşündüğünüzde bu ihtiyacın bu iştahın ve bu hevesin yeni düzenlemelerle önünün daha da açılacağını, kriptonun da önünün açık olduğunu söylemekte fayda var." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow