hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yabancıların gayrimenkul alımları düştü

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yabancılara gayrimenkul satışı verilerini açıkladı. 2024 yılının ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %45'lik düşüş görüldü. Peki bu düşüşün sebebi ne? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın, Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yabancı yatırımcıların, Türkiye'deki gayrimenkul alımları mercek altına alındı, geçen yıla göre yarı yarıya düşüş görüldü.

    Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde, yabancı yatırımcıların özellikle konut alımına ilgisinin azaldığı ortaya çıktı. Öyle ki geçen yılın aynı dönemindeki işlem oranlarının tamamında %45'lik düşüş görüldü.

    Verilere göre, adet bazında 2024 yılında toplam 5 bin 656 adet konut satıldı. Adet bazında ise %45’lik düşüş görüldü.

    Yabancıların gayrimenkul alımları düştü

    Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran konuyla ilgili, “Yabancılar özellikle Türkiye bu dönemde kar zarar hesabı yapıp amortisman süresini hesapladığı zaman bu süreci iyi yönetemedik. Diğer İstanbul’da beklenen büyük deprem fobisi sadece bizleri değil yabancıları da tedirgin etti. Bir Ukrayna savaşı sona erdikten sonra Ukrayna savaşlarının hala daha alımlarını görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Başaran’a göre yılın ikinci çeyreğinde yükseliş bekleniyor.



    “Nisan ayı itibari ile ve şu anda mayıs ayındayız hareketliliği yavaş yavaş yavaş görüyoruz yılsonuna kadar geçen seneki oranları bir şekilde yakalama ümidiyle bu hareketler ve hamlelerle sonuca geleceğimizi düşünüyoruz.”

    yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul oldu. İstanbul'u Bursa, Mersin, Yalova ve Antalya takip etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow