hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hilm Nedir, Hilm Kavramı Ne Demek? Hilm Sahibi Kime Denir?

    Hilm Nedir, Hilm Kavramı Ne Demek Hilm Sahibi Kime Denir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Hilm, Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan gelmiştir. Hilm, kelime anlamı olarak yumuşak huylu olan, akıllı olan ya da halim ve selim olan demektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hilm Nedir, Hilm Kavramı Ne Demek?

    Hilm en merak edilen kelimelerden biridir. Arapça dilinden Türkçeye geçmiş olan hilm kelimesi anlam bakımından halim ve selim olmak ya da yumuşak huylu olmak anlamlarındadır. İslam öncesi dönemdeki Arap edebiyatında akıl anlamına gelen bu kelime yalnızca örnek ve ender kişiliğe sahip olanlar için kullanılırdı. Yumuşak huylu, huzur veren ve sabırlı olan kişiler için hilm sahibi denirdir.

    Hilm sıfatına sahip olmayanlar ise saldırganlık, zulüm ve serkeşlik sıfatları ile anlatılırdı. İslami olarak hilm sahibi olan bireyler öfkesine ve ihtirasına sahip olan insanlardır. Fakat bu kişilerin ağır başlılığını güçsüzlük olarak anlamamak gerekir. Büyük erdem sahibi olan kimseler hilm kelimesi ile ilgilidir.

    Hilm Sahibi Kime Denir?

    Hilm ile beraber hilm sahibi olmak kavramı da merak edilen kavramlar arasında yer alır. Hilm, öfke anında kendini tutmak, gücü yetse de intikam almaktan kaçınmak, tahammül etmek ve sabır göstermek anlamlarına gelir. Hilm sahibi olmak ise tahammülkar üsluplu olmak ve yumuşak huylu olmak demektir.

    Hilm sahibi olan kişiler kendisine kötülük edenlere karşı affedici davranırlar ve kin tutmazlar. Güçleri yetse bile kendisine kötülük yapanlara karşılık vermezler ve yumuşak bir kalbe sahip olurlar. Him sahibi olanlar sabırlıdır ve öfke anında da kendilerini tutarlar.

    Din Ve Kur'an'da Hilm Ne Anlama Gelir?

    Hilm kavramı hem dinde hem de Kur'an'da birçok karşılığı olan kavramlardan biridir. Hoşgörü olarak karşımıza çıkan hilm kavramı akıllı ve yumuşak huylu anlamlarında kullanılır. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette Hz. Muhammed'in (SAV) uyarıcı ve müjdeleyici olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir. Kimse düşünceleri ve inancı için de zorlanamaz.

    Hilm hem yumuşak başlı olmak hem de hoşgörülü olmak demektir. İslamiyet’in ilk dönemlerinde müşrikler hem sahabeye hem de Hz. Muhammed'e (SAV) karşı düşmanca tavırlar sergilemiştir. İslamiyet'i seçen kişilere işkence etmişlerdir ve Mekke'den Medine'ye hicret etmelerine neden olmuşlardır.

    Tasavvufta Hilm Kavramı Nedir?

    Hilm kavramı dinde olduğu kadar tasavvufta da oldukça önemli bir yere sahiptir. Mevlana Celaleddin Rumi 'ne olursan ol yine gel, istersen kafir ol, istersen yüz kez bozmuş ol tövbeni, yine gel' şiiri ile gerçek müminlerin kalbinde kin olmaması gerektiğini vurgulamıştır. Hilm hoşgörü sahibi, affedici ve yumuşak kalpli olmak gibi durumlar ile anlamlandırılmıştır.

    12. yüzyılda kurulmuş olan ahilik teşkilatında da ahkam adıyla bilinen bazı kurallar belirlenmiştir. Bu kurallar da hilm kavramının çevresinde oluşturulmuştur. 7 kuraldan biri 'azap ve zulüm kapısını kapatıp müsamaha ve hilm kapısını aç' denmiştir. Bu da Müslümanların anlayışlı ve affedici olması gerektiği anlamına gelir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA