hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kazılarda çıkartılan 7 bin eser sergilenmeyi bekliyor

    Kazılarda çıkartılan 7 bin eser sergilenmeyi bekliyor
    expand

    Kazılarda çıkartılan 7 bin eser sergilenmeyi bekliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)- KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’na bağlı, bölgede yapılan kazılarda elde edilen önemli tarihi eserlerin sergilendiği Batman Müzesi’ni, geçen yıl 24 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl 50 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen müzenin müdürü Cabir Alpen, çıkarılan 7 bin eserin daha sergilenmeyi beklediğini belirterek, “2000’li yılların başında başlayıp 2020 yılına kadar sürdürülen çalışmalarda çıkan eserlerin bir kısmı Batman Müzesi’nde, yaklaşık bin 450 eseri de Hasankeyf Müzesi’nde sergiliyoruz. 500’e yakın eseri de Batman müzemizde sergiliyoruz. Sergilenmeye hazır olabilecek 7 bin eserin bir bölümü de yeni açılacak Siirt Müzesi’ne gönderilecek” dedi.

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en zengin müzelerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Batman Müzesi’ni geçen yıl 24 bin kişi ziyaret etti. Bölgede yapılan çalışmalarda elde edilen 500 eserin sergilendiği müzede bu yıl 50 bin kişinin ziyaret etmesinin beklediğini belirten Müze Müdürü Cabir Alper, “Müzemizde 1990’lı yıllardaki Batman Barajı projesinde yapılan kazılarda ortaya Hallan Çemi Höyüğü de yer alıyor. Hallan Çemi ile çağdaş olan arkeolojik yerler de ortaya çıktı. Hasankeyf Höyüğü, Siirt Eruh sınırları içerisinde de bir höyük çıktı. Batman-Bismil çayı kenarındaki Körtük tepe de bahsettiğim arkeolojik alanlardan. Bu arkeolojik alanlar il yerleşim yeri olarak kabul edilen alanlarımız. 2000’li yılların başında başlayıp 2020 yılına kadar sürdürülen çalışmalarda çıkan eserlerin bir kısmı Batman müzesinde, yaklaşık bin 450 eseri de Hasankeyf Müzesi’nde sergiliyoruz. 500’e yakın eseri de Batman müzemizde sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘EN ÖNEMLİ ESERİMİZ 5 BİN YILLIK ESER’

    Batman Müzesi’nin butik bir müze olma özelliğini taşıdığını belirten Alper, “Müzemiz butik ama eser niteliği ve erken döneme ait eserlerin zenginliği ile birlikte bölgenin en önemli müzeler arasında yer alıyor. Müzede 3 salon yer alıyor. Birincisi Ilısu-1 salonu Neolitik-Paleolitik çağ, Ilısu-2 salonunda Tunç-Pers, üçüncü salonumuz ise Hasankeyf salonu. Bu salonda Hasankeyf’in kuruluşundan itibaren kronolojik olarak sıralanmış, Türkiye’de bir ilk olan Kültür Merkezi bahçemizde kurulan müze park uygulamamız da var. Burada Siirt Höyüğü’nde milattan önce 10 bin 500 yıllara dayanan konut örneği, Beşiri ilçesindeki Gre Amer ev örneği gibi imitasyonlar sergileniyor. Özellikle ziyarete gelen ilkokul öğrencilerimizin keyifli vakit geçirmeleri açısından arkeolojik oyun havuzlarımız var. En önemli eser gruplarımızın başında oyun taşları geliyor. 5 bin yıllık 39 parçadan oluşan eserlerimiz bir strateji oyunu olarak biliniyor. Bu eser belki de satrancın atası olabilecek bir oyun türü. Şu anda bizim sergiye hazır olabilecek 7 bin eserimiz bulunuyor. Bunlardan bir bölümü, bakanlığımızın talimatları doğrultusunda yeni açılacak Siirt Müzesi’ne gönderilecek. Batman’da arkeolojik kazılar devam ediyor. Büyükşehir olma yolunda ilerliyoruz. Son dönemlerde hızlı bir şekilde gelişiyoruz ve kültür turizm olarak da ilerliyoruz. Hasankeyf ve Batman müzeleri başta olmak üzere bu tür yerlerin açılması zengin kültürümüzü yansıtacağımız bir alanlar. 2023 yılında 24 bin kişinin ziyaret ettiği müzemize bu yıl, 50 bin ziyaretçi bekliyoruz” diye konuştu. (DHA)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow