hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var

    Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hastaneye kaldırıldığı, saldırganın yakalandığı bildirildi. Başbakan Fico’nun resmi sosyal medya hesabı üzerinden sağlık durumuna ilişkin ilk açıklama yapıldı. Açıklamada, Fico’nun birden fazla kez vurulduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Slovakya’da hükümet toplantısı sonrasında dört el ateş açıldı, Slovakya Başbakanı Robert Fico vuruldu. Yaralanan başbakanın hastaneye kaldırıldığı, saldırganın yakalandığı bildirildi.

    Yerel basında yer alan haberlere göre 3-4 el silah sesi duyuldu. Başbakan Fico'nun karnından vurulduğu aktarılıyor.

    SON DAKİKA HABERİ: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var

    Görgü tanıklarının ifadelerine göre Robert Fico, başkent Bratislava’nın 140 km kuzey doğusundaki Handlova kasabasında gerçekleşen bir hükümet toplantısının ardından kalabalığı selamlarken vuruldu. 

    Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Fico'nun güvenlik görevlileri tarafından hızlıca arabaya bindirildiği görülüyor. Vurulan başbakanın hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Slovakya'nın acil sağlık servisi olay yerine ambulans helikopter gönderildiğini duyurdu.

    "HAYATİ TEHLİKESİ VAR"

    Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun sosyal medya platformu Facebook resmi hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

    “R. Fico bugün suikasta uğradı. Birçok kez vuruldu ve şu anda hayati tehlikesi bulunuyor. Şu anda helikopterle Banska Bystrica'ya naklediliyor çünkü Bratislava'ya (başkent) ulaşması acil müdahale gereği çok uzun sürecek. Önümüzdeki birkaç saatte durumu netleşecek.”

    SON DAKİKA HABERİ: Slovakya Başbakanı Robert Ficoya silahlı saldırı: Hayati tehlikesi var

    2023 Eylül ayındaki seçim sonrası üçüncü döneminde başbakanlık koltuğuna oturan Robert Fico, Rusya yanlısı olarak biliniyor. Ocak ayında yaptığı bir açıklamada Ukrayna'yı "dünyanın en yozlaşmış ülkelerinden biri" olarak tanımlamıştı.

    Göreve gelişinden kısa bir süre sonra Slovakya hükümetinin Ukrayna’ya sağladığı askeri yardımı geri çektiğini duyurmuştu. Kaleme aldığı bir yazısında Ukrayna’daki savaşın gereksiz olduğunu, Avrupa Birliği’nin silah tedarikçisinden barış yapıcıya dönüşmesi gerektiğini dile getirmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLK TEPKİLER

    Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medyadaki paylaşımında saldırıyı kınadı.

    Saldırı haberi karşısında şoke olduğunu belirten AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise X platformundaki mesajında, "Hiçbir şey şiddeti veya bu tür saldırıları haklı gösteremez," notunu düştü.

    Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini yaptığı açıklamada, "Başbakan'a yönelik bir suikast girişimi bugüne kadar Slovak demokrasisini besleyen her şeye yönelik bir tehdittir. Başbakan Robert Fico'nun Handlova'daki hükümet toplantısı sonrasında bir suikast girişiminin hedefi haline geldiği ve insanlarla bir araya geldiği sırada silahla yaralandığı haberi karşısında dehşete düştüm. Başka bir siyasi görüşe duyulan nefretin nereye varabileceği beni dehşete düşürüyor. Her konuda aynı fikirde olmak zorunda değiliz ama anlaşmazlığımızı demokratik ve yasal olarak ifade etmenin birçok yolu var. Üst düzey liderlerden birine yönelik suikast girişimi, Slovak demokrasisine yönelik benzeri görülmemiş bir tehdittir. Farklı siyasi görüşleri sandıklarda değil de meydanlarda silahlarla ifade edersek 31 yıllık Slovak egemenliğinde birlikte inşa ettiğimiz her şeyi tehlikeye atmış oluruz. Sayın Başbakanımıza acil şifalar diliyorum. Bu tür anlamsız ve vahşi eylemlerin dünya çapında kınanmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere Başbakan Rishi Sunak sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Bu korkunç haberi duyunca şok oldum. Dualarımız Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte" ifadelerini kullandı.

    Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise, "Arkadaşım Başbakan Robert Fico'ya yapılan menfur saldırı beni derinden sarstı. Sağlığına kavuşması ve bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
    Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu yaptığı açıklamada, "Slovakya'dan gelen haber beni derinden sarstı. Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya en samimi dileklerimi iletiyorum. Bu tür aşırı eylemlerin hiçbir haklı gerekçesi yoktur ve faillerin hesap vermesi gerekir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çekya Başbakanı Petr Fiala da saldırı karşısında şok olduğunu belirterek, "Başbakanımızın bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum. Şiddete tolerans göstermemeliyiz, toplumda yeri olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

    Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, "Başbakan Robert Fico'ya yapılan alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu tür şiddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve en değerli ortak çıkarımız olan demokrasiye zarar verir. Dualarım Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte" ifadelerine yer verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow