hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Deprem felaketinin ardından Hatay'da son durum ne? CNN TÜRK ekibi son gelişmeleri bildirdi

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hepimizin yüreğinde büyük bir sızının adı oldu 6 Şubat…Binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina yerle bir oldu… Birçok kişinin adı kayıp listelerinde... Hala bir iz yok... 15 ay geçti… Hatay'ın Antakya ilçesinde, CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Halil Kahraman Hatay Valisi ile özel bir yayın gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HATAY VALİSİ MUSTAFA MASATLI  ŞU İFADELERİ KULLANDI;

    Depremle Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, tüm kamu kurum kuruluşlarımızla birlikte bölgenin yeniden imar, ihya ve inşa etmek için çalışmaları yürütüyoruz. Bunu her alanda görebilirsiniz. Sadece konut alanında, altyapı alanında değil. Onun dışında tarihi alanlarda da ciddi bir çalışma var. Şu an itibarıyla burası da bizim tarihi alanımız yani arkamız Uzun Çarşı. Uzun Çarşı‘da başta tarihi alanlarımız olmak üzere restorasyonlarına başladık. Onun dışında orada yaklaşık 186 ayakkabıcı 66 da kuyumcu olmak üzere yan tarafta yapmış olduğumuz prefabriklere taşıyoruz. Ve oradaki Uzun Çarşı'daki alanı yeniden imar edeceğiz, yeniden yapacağız. Tarihi yerleri yerinde restore edeceğiz. 

    Tarihi yapılarda hızlı hareket edemeyiz. Çünkü burada bir kurulumuz var. Önce bilim kurulundan geçiyor daha sonra bizim buradaki koruma kurulumuza geliyor. Koruma kurulumuzdan onaylandıktan sonra artık inşaa faaliyeti başlıyor. O bakımdan özellikle tarihi alanımızda biz çok titiz davranıyoruz. Çünkü buraları bize miras. Dolayısıyla burası yeniden ihya ve inşa olurken her tür şeyi bizim göz önünde tutmamız lazım. Tabii süreç biraz uzun sürüyor ama burada da ortalama iki yıl içinde tamamıyla tarihi yapıları tamamlamış olacağız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HATAY İÇİN MESAJINIZ NEDİR?

    Öncelikle umutlarını kaybetmemeleri gerekiyor. Biz bu şehirde 6 Şubat’ta dibi gördük. 6 Şubat’tan sonra biz ayağa kalktık ve şu anda yürüyoruz. Hemen hemen her yerde bir faaliyetimiz var. Buradan biz o dönemde 563 binden fazla insanımızı tahliye ettik. Ben gerçekten Hataylılara teşekkür ederim. Bunların önemli bir kısmı döndü şu an itibari ile 129 bin civarı bir vatandaşımız dışarıda. Onlarda farklı şehirlerde yaşıyorlar. Bunların önemli bir kısmı eğitim amaçlı ama çok şükür eğitimde de herhangi bir sorunumuz yok. O da kendi mecrasında devam ediyor. Onu da yakından takip ediyoruz. Ben ümit ediyorum, özellikle bu Eylül ayında bu bizim 129 bin insanımızın önemli bir kısmının tekrar geri şehrimize döneceğini ümit ediyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow