hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin’li Geely Türkiye pazarına geri dönüyor

    Çin’li Geely Türkiye pazarına geri dönüyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Volvo,Polestar,Proton gibi markaların sahibi Çin’li Geely Auto Türkiye pazarına geri dönme kararı aldı. Grup ilk olarak Geely markasının araçlarını ülkemize getirecek

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2000’li yılların sonlarında Türkiye pazarına Anadolu Grubu distribütörlüğü ile giren Geely  2010’un  ortalarında araç satışını rurdurmuştu. Avrupa’daki  potansiyeli tekrar değerlendirmek isteyen Çin’li Geely  başta Türkiye,İtalya,Polonya gibi ülkeler olmak üzere bölgeye tekrar dönüyor. Geely Auto Group, Hangzhou, Çin merkezli olmak üzere Lynk & Co ve Zeekr gibi markaların   küresel stratejik ortağı konumunda.

     50 bin kişi istihdam ediyor

    Grup çatısı altında Volvo,Proton,Polester gibi markaları da barındıran Geely 50.000'den fazla kişiyi istihdam ediyor, Hangzhou'da 12 fabrika ve beş küresel Ar-Ge merkezi işleten Geely ayrıca dört global tasarım stüdyosuna sahip. Geely Auto Group yönetimindeki markalar 2023 yılında yeni enerjili araçlardan (NEV)  1,68 milyon adedin üzerinde satış gerçekleştirdi. Araç satışları %48,3, ihracat ise %38 arttı.

    Çin’li Geely Türkiye pazarına geri dönüyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fizibilite tamamlanıyor

     Geely’nin Avrupa Bölge  Stratajileri Bölümü Yetkililerinden Tommy Cheng  markanın ülkedeki pazarı yakından takip ettiğini ve yakın gelecekte giriş kararını açıklayacağını ifade etti. Türkiye’de elektrikli hafif ticari araç Farizon markalarıyla bir distribüre sahip olduklarını da vurgulayan Cheng  özellikle SUV modellerin Türk pazarı için ideal olduğunu kaydetti. Geely ürün gamının ICE,hibrit, full elektrik,metanol gibi birçok alternatif yakıtlı ürünlere sahip olduğuna dikkat çeken Cheng Türkiye’ye AB harici 3. Ülkelerden gelen full elektriklilere uygulanan yüksek vergilerden haberdar olduklarını da dile getirdi. Türkiye pazarına sunacakları otomobiller üzerine çalışma yaptıklarını belirten Cheng özellikle SUV modelllerde iddialı olduklarını vurguladı. Pazara direkt veya distribütörle girmek için çalışmaların da son aşamaya geldiğini aktaran Cheng yakın gelecekte kararın açıklanacağını vurguladı.

    Monjaro ve Geely L7 SUV’lar ideal

    2008-2012 yılları arasında Türkiye’de Anadolu Grubu distribütörlüğünde Emigrand,Echo gibi modelleri pazara sunan Geely’nin şu anda Türk pazarı için ideal olan L7, Starray,Monjaro gibi SUV’ları bulunuyor. Full elektrikli  646 beygir ve 620 km menzilli lüks sedan Geely E8 de  markanın önemli silahlarından. Türkiye ile Serebst Ticaret Anlaşması bulunana Mısır ve Malezya’da araç üretim tesisleri de bulunan Geely’nin bu avantajı da kullanacağı belertiliyor. Pazara 4. Nesil  Emigrand, Cool giibi sedan araçları da getirme hedefi bulunan Geely bunu gerçekleytirirse Fiat Egea,Toyota  Corolla sedan gibi modellerin rakibi olacak. SUV Geely L7 plug in hibrit motorlarıyla ideal bir aile aracı olarak öne çıkıyor. C SUV Monjaro ise 4.7 m uzunluk ve 1.5 lt benzinli motoruyla markanın Türkiye’deki SUV amiral gemisi olmaya aday gözüküyor. 2 lt benzinli Geely Starray ise markanın Volvo lüks ve kalitesini hedeflediği  4.6 metre uzunluğundaki  bir SUV modeli olarak öne çıkıyor. Ancak bu modelin yüksek ÖTV nedeniyle ithalatı zor gözükmekte.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow