hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Halle Berry'nin menopoz isyanı

    19.05.2024 Pazar | 12:56Son Güncelleme:

    Bundan yirmi yıl önce Barselona’da ‘Catwoman’ (Kedi kadın) filmi için Halle Berry ile teke tek bir röportaj yapmıştım. Söyleşinin daha başlarında asistanı odaya girerek ‘Halle, insülin iğnesi zamanı’ diyerek elindeki enjektörü ünlü oyuncuya uzatmıştı. Benle konuşurken iğnesini dizüstüne yapan Halle Berry 20 yaşında şeker hastalığı ile tanıştığını ve bunu kabullenerek hayatının bir parçası haline getirdiğini, çokta umursamadığını itiraf etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçenlerde Halle Berry Washington’da menopozla ilgili bir eyleme katıldı. Önceleri ilerlemiş diyabet hastası olanların erken menopoza girip girmediğini araştırdım. Acaba Halle Berry bir yan etkiyle mi karşılaşmıştı. Ama Kongre Binası’nın önünde ‘Menopozdayım, tamam mı!’ diye bağırınca iş anlaşıldı.

    Menopoza yönelik araştırma ve eğitime 275 milyon dolar tahsis edecek yasanın bir an önce çıkartılması için öncülük yapıyordu. Halle Berry ayrıca orta yaşlı kadınların adet döngülerinin sonunu işaret eden hormon değişimi olan menopozda olduğunu belirterek ‘Bence menopozdaki utancın kaldırılması gerekiyor.

    Hayatımızda gerçekleşen bu çok doğal dönemi artık özgürce utanmadan konuşmalıyız. Doktorlarımız bırakın yolculuk boyunca bize yol göstermeyi, tek kelime bile edemiyorlar. Eğer yasa çıkartılırsa önce bu konuda araştırma dışında eğitimi de ülke çapında yaymak şart’ dedi.

    Halle Berry daha önce ABD First Lady’si Jill Biden ile bir araya geldiğini ve menopozla ilgili görüş birliğinde olduklarını da sözlerine ekledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hollywood’un dik başlı oyuncularından biri sayılan 57 yaşındaki yıldız menopozla ilgili bir anısını da anlatarak kadın hastalıkları doktorlarının acizliğini dile getirdi.

    ‘People’ dergisine konuşan Oscar ödüllü sanatçı birkaç yıl önce o dönem ki erkek arkadaşı müzisyen Van Hunt ile ilişkiye girdikten sonra vajinasında korkunç bir ağrı, yanma ve sanki bıçakla kazınıyormuş hissi yaşadığını ve doğruca doktoruna gittiğini ancak inanılmaz bir hatayla karşılaştığını söyledi.

    Doktoru kendisine ‘Aman tanrım! Şu anda hayatımda gördüğüm en korkunç ‘Herpes’ (Genital uçuk) ile karşı karşıyayız. Hemen tedavi edilmesi gerek’ demesiyle anında test yaptırdıklarını ve anal, oral ayrıca vajinal ilişki ile geçen bu bulaşıcı hastalık sonucunun negatif çıktığını oysa gerçeğin menopoza girme belirtileri olduğunu söyledi. Doktorunun bu hatasını affetmediğini, hemen bir platform kurarak menopoza girme sürecinin bir tabu olmaktan ayıp kabul edilmekten kurtarmak amacıyla yasaların peş peşe çıkartılması için uğraş verdiğini belirtti.

    Böylece kafamda oluşan, diyabet hastası kadınların erken menopoz riski taşıyıp taşımadıklarını, başından geçenlerle, Halle Berry yanıtlamış oldu.

    Halle Berrynin menopoz isyanı