hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hızlı değil, süper hızlı tren!

    Hızlı değil, süper hızlı tren
    expand

    Japonlar saatte 581 kilometre hıza ulaşabilen manyetik raylı treni başarıyla test etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Japonların teknolojisine yabancı değil. En son teknolojik gelişmelerle ilgili haberlerin çoğu bu ülkeden geliyor. İşte Japonlar şimdi de yüksek hızlı tren teknolojisini bir üst aşamaya taşıdı.

    Hızlı demenin ayıp olacağı bu teknolojiye çok hızlı bile demek yeterli değil. Çünkü bu türenler son yapılan testte saatte 581 kilometreyi gördü. Bu hazı uçakla yapılan seyahatlere yakın bir değer. 

    Japonların bu süper hızlı manyetik raylı treninin Tokyo-Nagoya hattında 2027 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Maglevlerin uzun mesafeleri 1 saate indirmesi bekleniyor. Dünyada şu anda manyetik raylı tren kullanan tek bir operatörü var o da Çin’in Şangay kentinde kullanılıyor. 30 km’lik bir hat üzerinde çalışan tren, bu mesafeyi 7 dakika 20 saniyede geçebiliyor.

    Maglev nedir, nasıl çalışır?

    Wikipedia'da yer alan bilgilere göre “Maglev” sözcüğü İngilizce “Magnetic Levitation” sözcüklerinin kısaltılmasıyla elde edilmiş, yani “manyetik olarak havada tutma, yükseltme” anlamına geliyor.

    Maglev kavramı, aslında günlük hayatta çok uzak olmadığımız bir kavram. Bildiğimiz gibi, iki mıknatısın eş kutupları birbirini iter. Alt alta uygun şekilde konulmuş iki mıknatıstan biri manyetik itme kuvvetlerinin etkisiyle diğerinin üzerinde hiçbir şeye değmeden havada durabilir.

    Maglev trenler de temelde bu ilkeyle çalışırlar. Maglev trenlerin altında mıknatıslar bulunur. Aynı zamanda maglev trenler için özel olarak üretilmiş tren raylarında da elektromıknatıslar bulunur. Elektromıknatıs, bir telin üzerinden elektrik akımı geçmesiyle oluşturulan manyetik alana sahip mıknatıstır.

    Tellerden akım geçmediğinde manyetik etki de ortadan kaybolur ya da akımın yönü kontrol edilerek mıknatısın kutupları değiştirilebilir. Bu mıknatıslar sayesinde tren, raylar üzerinde 10 mm’lik bir yükseklikte ilerler. Raylarla temas olmadığı için sürtünme büyük ölçüde azaltılmış olur.

    Trenin şekli de havayla sürtünmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow