hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1950 model "Ergenekon" bombalarının sırrı...

    1950 model Ergenekon bombalarının sırrı...
    expand

    1. Ergenekon soruşturmasına bakan mahkeme Haziran 2007'de İstanbul Ümraniye'de bulunan el bombalarıyla ilgili 4 yıl sonra yeni bir sorunun yanıtını bulmak için TSK'ya başvurmayı kararlaştırdı.

    Birinci Ergenekon davasının 22 Nisan’da görülen duruşmasına ilişkin ara kararlar açıklandı.

    Davaya bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısına ilişkin olarak görgüsü ve beyanı bulunan Danıştay 2. Dairesi Başkanı Kamuran Erboğa’nın talimatla tanık olarak ifadesinin alınmasına karar verdi.

    Birden’e sorulacak
     
    Mahkeme heyeti, daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu’nun şikayet, müdahele talepleri ve delillerin sorulması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na talimat yazılmasına karar verdi.

    Heyet, Alparslan Arslan’ın teşhise elverişli fotoğraflarının da gönderilerek teşhis işlemi yaptırılmasına hükmetti.

    Avukata 16 duruşma men

    Mahkeme, avukat Vural Ergül’e 16 celse duruşmadan men cezası verdi. Cezaya gerekçe olarak, “duruşma düzenini bozucu davranışlar ve gizli tanıkları dinlettirmemekö gösterildi.

    Ergül, gizli tanıkların dinleneceği tüm duruşmalardan da men edildi. Mahkeme ayrıca tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de duruşmanın düzenini bozucu hareketlerde bulunmakta ısrar etmesi nedeniyle 3 duruşmadan men edilmesine karar verdi.

    Kemalettin Gülen tanık olarak dinlenecek
     
    Mahkeme ilk duruşmada, Mehmet Ener ve Fettullah Gülen’in yeğeni olduğu iddia edilen Kemalettin Gülen’in tanık olarak dinlenilmesi için hazır edilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, tanık Mehmet Ener’in verdiği ifadeler doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Hamza Keleş’in de tanıklığına başvurulmasına ve talimatla ifadesinin alınmasını karara bağladı.

    Ümraniye bombaları Genelkurmay'a sorulacak

    Dava kapsamında ele geçirilen bombalarla ilgili olarak yapılan bilirkişi incelemesinde Ümraniye’de ele geçirilen Amerikan M26 tipi el bombalarının 1950 - 1955 yılları arasında üretilen mühimmat olduğu belirtildiğinden bu mühimmatın TSK envanterine alınıp alınmadığı, alınmış ise hangi komutanlık ve birliklere teslim edildiğinin Genelkurmay Kuvvet Komutanlıkları’na ayrı ayrı sorulmasına karar verdi.

    Güney’in soruşturma dosyası istendi

    Şüpheli sıfatındaki Tuncay Güney’in soruşturma dosyasını incelemek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesine karar veren heyet, Doğu Perinçek’in Danıştay saldırısı sonrasında ve duruşmada da tekrarladığı “iki kamu kuruluşuna suikast yapılacağı, bu suikast ihbarlarını ilgili mercilere bildirdiği ve bu saldırının 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e ve Adalet Bakanlığı’na yönelik olabileceği" yönündeki beyanlarıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı’na, Jandarma genel Komutanlığı’na, MİT Müsteşarlığı’na ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına hükmetti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow