hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Türkler için sosyal medya özgürlüğün savaş alanı"

    FT: Türkler için sosyal medya özgürlüğün savaş alanı
    expand

    Financial Times gazetesi, attığı tweet nedeniyle evi polis tarafından basılan ve iki ayrı davada hakkında 10 yıla kadar hapis istenen Sedef Kabaş'ı yazdı. Haberde, Türkiye'de ana akım medya üzerindeki baskı ve kısıtlamalar nedeniyle Türk halkının büyük bir bölümünün, sosyal medyayı, basın özgürlüğü savaşı vermenin alanı olarak gördüğünü yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'de yayımlanan Financial Times, "Türk basın özgürlüğünün savaş alanı sosyal medya oldu" başlıklı haberde, attığı tweet yüzünden 10 yıla kadar hapsi istenen gazeteci Sedef Kabaş'ın başına gelenleri yazdı

    Gazete, Türkiye'de basın özgürlüğü için verilen savaşın artık soyal medyada yapıldığını yazdı.

    Polis kapısını çaldığında Kabaş'ın geceliğiyle olduğunu belirten gazete, arama izni olan polisin Kabaş'ın telefonuna ve dizüstü bilgisayarına el koyup, kendisini polis merkezine ve savcılığa götürdüğünü ardından da mahekemeye çıkardığını yazdı.

    Financial Times, eski televizyon sunucusunun şu sözlerine yer verdi: "Korkmadım...(ama) biraz kızgınım. Yolsuzluk, rüşvet, suç. Türkiye'de tüm bunlar olurken onlar 140 karakterlik bir tweet için benim peşime düşüyor."

    Gazete, sosyal medyanın Türkiye'de basın özgürlüğü için önemli bir "savaş alanı" haline geldiğini, hükümetin internet sitelerini önceden yasaklamak için yasaları gözden geçirdiğini ve açılan davalar nedeniyle Twitter'ın gazetecilerin bazı paylaşımlarına yasak koymak zorunda kaldığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times, Twitter ve YouTube'a getirilen yasakların geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrildiğini hatırlatarak, Türkiye'de internette ifade özgürlüğünün gittikçe daha fazla kısıtlandığına dikkat çekiyor.

    2010 yılından bu yana 150 konuda haber yapılmasının yetkililerce resmen yasaklandığına vurgu yapan gazete, bunlar arasında adı yolsuzluk skandalına karışan dört bakanın dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmaması konusundaki tartışmaların da bulunduğunu hatırlattı.

    Financial Times, Kabaş'ın "Sosyal medya insanların nefes alabildiği birkaç mecaradan biri, çünkü ana medya boğuldu" şeklindeki sözlerine yer verdi.

    Sedef Kabaş'a "polisleri kapıda beklettin" davası

    Sedef Kabaş CNN Türk'e konuştu

    Sedef Kabaş için 5 yıl hapis talebi

    Polislerin sıraya dizilmesi davasında karar çıktı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow