hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhsanoğlu'ndan Erdoğan'a Gazze eleştirisi: "Heyecanlı nutuklarla olmuyor"

    İhsanoğlundan Erdoğana Gazze eleştirisi: Heyecanlı nutuklarla olmuyor
    expand

    Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, İsrail'in Gazze saldırısına ilişkin, "Bu lanetli saldırı" ifadesini kullanarak, saldırının bir an evvel durdurulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi. İsim vermeden rakibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren İhsanoğlu, "Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması sırf ateşli ifadelerle, heyecanlı nutuklarla olmuyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhsanoğlu, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın Zeytinburnu Merkez Efendi Kabristanı'ndaki mezarını ziyaret etti.

    Ziyaret sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan İhsanoğlu, Erbakan'ın ülkenin yetiştirdiği çok kıymetli bilim ve siyaset adamlarından olduğunu kaydetti. Erbakan'ın kariyerinin hem Türkiye'de hem de uluslararası çevrede çok övüldüğünü dile getiren İhsanoğlu, şöyle devam etti:

    "Siyasi bakımdan ezilmiş kitlenin, özellikle Anadolu'da uzun yıllar, terk edilmiş, kimsenin ilgilenmediği kitlelerle ilgilenmiş ve olanlara umut vermiş ve aktif siyasete katılmalarını sağlamıştır. Erbakan hocanın Türk siyasetindeki etkisi hala günümüze kadar devam ediyor. Bazıları onun bu durumunu inkar etmişlerdir ama Türk milleti vefakardır."

    İhsanoğlundan Erdoğana Gazze eleştirisi: Heyecanlı nutuklarla olmuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, Gazze'ye insani yardımların giremediğini, yaralıların ve cenazelerin çıkarılamadığının belirtilmesi üzerine, "Bu lanetli saldırının bir an evvel durdurulması için herkesin elinden geleni yapması lazım. Bu zalim ve gaddar saldırının durdurulması sırf ateşli ifadelerle, heyecanlı nutuklarla olmuyor" dedi.

    İhsanoğlu, uluslararası meselelerin çok karmaşık, hassas dengelere ve çok taraflı diplomasinin üretilmesine bağlı olarak ancak neticelenebileceğine dikkati çekerek, yardımların Gazze'ye ulaşması için iki yol olduğunu söyledi.

    "İsrail zaten saldırganın kendisi. O zaman tek yol güneyden kalıyor. Yani yardımların Mısır'dan gelmesi lazım. Mısır'la da tabii münasebetlerin iyi olması lazım gelir ki, o kapıları size açsınlar. Böyle bu kapıları açmadıkları zaman o zavallı insanlara yardımı nasıl götüreceksiniz?" ifadelerini kullanan İhsanoğlu, kendisinin İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteriyken, bölgeye çok yardım götürdüğünü aktardı.

    İhsanoğlu, ancak bunu sessizce ve gerekli uluslararası kuruluşlarla, Mısır hükümetiyle, makamlarıyla değişik taraflarla yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Gazze'de bu büyük saldırılara uğrayan kardeşlerimize ekmek göndermemiz lazım. Yani gıda, ilaç göndermemiz lazım. İnsani ihtiyaçları, barınma ihtiyaçları... Evleri başına yıkılıyor. Bu zalim, gaddar saldırı ilk defa olmuyor. Buna benzer 2008-2009 senesinde oldu. Bunun çıkış yolları bellidir. Ama bu çıkış yollarını aramak için insanların biraz sakin kafayla, serin kanlılıkla düşünmesi lazım. Ben değişik konuşmalarımda beyan ettim, Güvenlik Konseyi, oradan bir şey çıkmıyor. Eğer Güvenlik Konseyindeki veto sahibi ülkelere baskı yapıp o vetoları kaldırabilirlerse o zaman Güvenlik Konseyinden istediğimiz kararları çıkarabiliriz. İcabında oraya barış gücü gönderebiliriz. Ama bu maalesef bugün için mümkün olmuyor. O bakımdan bu konudaki beyanatı, ona göre değerlendirmek lazım."

    Netanyahu sivil ölümlerine ilişkin konuştu

    "İcraat yapmak önemli"

    İhsanoğlu, icraat yapmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Benim gösterdiğim yol, Birleşmiş Milletler'e bağlı İnsan Hakları Konseyi'nden gerçekleri tespit etme komisyonu kurmak, İsrail'in yaptığı savaş suçlarını ve  ullandığı gayrimeşru silahların Cenevre'nin, özellikle 4. anlaşmaya aykırı olan yasaklanmış silahların kullanılmasının suç üstü tespitinin yapılması" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidilmesi gerektiğini ve artık bunun geçen seferlerdeki gibi yapanın yanına kar kalmaması gerektiğinin altını çizen İhsanoğlu, "Başka çare varsa bulsunlar, yapsınlar ama sırf beyanat vermekle, suçlamakla bu iş bitmiyor. Halkımızın heyecanını tatmin edebiliriz, başka milletlerin heyecanını da tatmin edebiliriz ama esas zavallı Gazzelilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek, onların üzerindeki zulümü kaldırmak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.

    İhsanoğlu, "BBP Genel Başkanı Destici size destek olacaklarını açıkladı. Bu açıklamadan sonra Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna karşılık, söylemin gerçekleştiği partilerin bunları değerlendireceğini söyledi. Ekmeleddin İhsanoğlu, şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ben o partilere müteşekkirim. Çünkü onlar Türk milleti adına desteklerini ilan ediyorlar. Benim kimseye verecek, dağıtacak hiçbir elimde güç ve imkan yok. Ben ancak niçin aday olduğumu, Çankaya'da nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini ifade ediyorum. Onlar da bunu kabul ediyorlarsa ben onlara minnettarım. Burada bütün millet bizi destekliyor. Bizim burada sıkıntımız yok, alnımız açık, yüzümüz ak, yola devam ediyoruz, halkımız da destekliyor."

    İhsanoğlu, soruyu soran gazeteciye, "Sen çok sordun sen söyle, yarış nasıl gidiyor?" diye sordu. Bunun üzerine basın mensubu "Ben gazeteciyim, beyanat vermesem daha iyi olur diye" dedi.

    KKTC mesajı

    İhsanoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 40. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla bir de mesaj yayımladı. İhsanoğlu, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildiğimde Kıbrıs Türk halkının mücadelesini destekleyeceğime ve adada nihai barışın sağlanmasına katkı sağlayacağıma söz veriyorum" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow