hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitre nedir? Diyanet fitre kimlere verilir, kime verilmez? Fıtır sadakası (sadaka-i fıtır) ne demek?

    Fitre nedir  Diyanet fitre kimlere verilir, kime verilmez Fıtır sadakası (sadaka-i fıtır) ne demek
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Fitre miktarı bu yıl için 130 TL olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmıştı. Fitre parası verecek olan kişiler dönem dönem bu parayı kime verecekleri konusunda kararsız kalabiliyorlar. Peki, tam olarak fitre nedir? Fitre kimlere verilir, kime verilmez?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl fitre miktarı ile ilgili bilgileri geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Her yıl içinde bulunulan dönemin ekonomik şartlarına göre hesaplanan fitre parası nakit olarak verilebileceği gibi ayni yardımla yani o tutara denk gelecek yiyecek olarak da verilebilir.

    FİTRE NEDİR?

    Fitre çeşitli nedenlerle oruç tutamayan ve durumu elverişli olan kişilerin orucunun zekatı olarak ödediği ücret olarak isimlendirilebilir. Fitre parası hesaplaması yaparken bir kişinin günlük doyum miktarı göz önüne alınır. Yani bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak olan tutar fitre parası olarak belirlenir. 

    FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİME VERİLMEZ?

    Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

    a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
    b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
    c) Eşine,
    d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
    e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
    Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).
    Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301)

    Yine yukarıda belirtilen istisnalar dışında kalan yardıma muhtaç kişilere fitre verilebilir.

     FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow