hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı? Bilmeden imsaktan sonra su içmek orucu bozar mı? Diyanet bilgisi!

    Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı Bilmeden imsaktan sonra su içmek orucu bozar mı Diyanet bilgisi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Oruçluyken dikkat edilmesi gereken ve orucu bozan durumlar vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bunlardan en çok merak edilenler ise sahurda ezan okunurken su içmenin ve bilmeden imsaktan sonra su içmenin orucu bozup bozmadığı. Yeme içmenin yanı sıra iradenin de önemli olduğu Ramazan ayında, bu detay için diyanet bilgisi araştırılıyor. İşte konuyla ilgili o detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilindiği üzere bu mübarek ayda, dinimizce farz kılınan oruç ibadeti yerine getiriliyor. Hal böyleyken oruç tutarken dikkat edilmesi gereken noktalar merak konusu oluyor. Orucu bozan durumlar, İslam dininde oruç ibadetinin bilinçli ya da kasıtlı olarak yerine getirilmemesiyle ilgili durumları ifade eder. Bu durumlar, orucun geçersiz sayılmasına ve kaza ya da kefaret gerektirebilir. Orucu bozmayan durumlar arasında ise kazara yemek yemek veya içmek, unutarak yemek yemek veya içmek, kontrol dışı kusmak ve diş fırçalarken istemeden yutulan su miktarı gibi durumlar sayılabilir. Oruç ibadeti, niyet ve kişisel çaba gerektiren manevi bir süreçtir; bu nedenle, bir kişinin orucunu bilerek ya da isteyerek bozup bozmadığı önemlidir. Her durumda, bir kişinin kendi vicdanı ve dinî bilgisi önemli bir rehberdir.

    SAHURDA EZAN OKUNURKEN SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

    "Takvimlerde gösterilmekte olan "imsak", oruca başlama zamanını ifade etmektedir. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona ermiş olduğu, yatsı namazının vaktinin de çıkıp sabah namazı vaktinin girmiş oluğu andır. Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir. Su içilmesi durumunda oruç bozulacağından dolayı kaza gerekmektedir.

    Ancak burada ezan okunmaya başlamasından önce imsak vaktinin girmiş olup olmadığına bakmak önem arz etmektedir. Çünkü takvimlerde verilmiş olan imsak vakti girdiğinde ezan okunmuyor olsa dahi yemek ve içmekten kaçınmak gerekmektedir. Bu anlamda ezan okunuyor olmasından önce imsak vaktinin girip girmemiş olduğunun baz alınması çok önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı Bilmeden imsaktan sonra su içmek orucu bozar mı Diyanet bilgisiBİLMEDEN İMSAKTAN SONRA SU İÇMEK ORUCU BOZAR MI? 

    Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçtu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26; Müslim, Sıyâm, 171) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, 1/120-121).

    İŞTE ORUCU BOZAN BAZI TEMEL DURUMLAR:

    Yeme ve İçme: Kasıtlı olarak ağız yoluyla herhangi bir şey yemek veya içmek orucu bozar. Bu, gıda veya içeceklerin yanı sıra, besleyici olmayan maddelerin yutulmasını da kapsar.
    Cinsel İlişki: Oruçlu iken gün içinde cinsel ilişkiye girmek orucu bozar.
    Kasti Kusma: Eğer birisi kasti olarak kusarsa, bu orucu bozar.
    Adet (Hayız) ve Lohusalık (Nifas) Kanaması: Kadınların adet (hayız) ve lohusalık (nifas) dönemlerinde oruçları bozulur. Bu süreçler içinde oruç tutmaları gerekmez, ancak sonradan kaza orucu tutarak bu günleri telafi etmeleri gerekir.
    Ağız Dolusu Kusmak: Ağzı dolacak kadar çok miktarda kusmak, eğer kusma kişinin kontrolünde değilse ve kaçınılmazsa orucu bozmaz; ancak kasti olduğunda bozar. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Besin değeri taşıyan serum, kan veya besleyici maddelerin damar yoluyla alınması orucu bozar. Ancak, orucu bozmayan medikal amaçlı iğneler de vardır; örneğin, ağrı kesici veya antibiyotik iğneler orucu bozmaz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow