hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin markalı telefonlar neden daha ucuz_

    Çin markalı telefonlar neden daha ucuz_
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Çinli üreticilerin bu kadar kısa süre içerisinde akıllı telefon pazarında önemli bir satış payına sahip olmalar aslında sürpriz değil. Keza Çin dediğimiz ülkü tek başına dünya nüfusunun neredeyse 7’de 1’ine ev sahipliği yapıyor. Çin’in yanı başında ise dünyanın diğer en kalabalık ülkesi olan Hindistan bulunuyor. Dolayısıyla böyle bir pazar ağına sahip olan üreticilerin, global pazarda söz sahibi olmaları da çok zor olmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda Çinli akıllı telefon üreticileri atağa kalkmış durumda. Özellikle 2015 sonrasında Çin kökenli akıllı telefon üreticilerin, global pazarda iyi işler yaptığını söylemek yanlış olmayacaktır. Xiaomi, OnePlus, Huawei, ZTE, Meizu, Oppo ve Vivo gibi markalar Çin’in dünyaya açılan yüzü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Öyle görünüyor ki bu ilerleyiş ileride daha çok ses getirecek. Çinli akıllı telefonlar için zirve pek de uzak görünmüyor.

    Fakat bu durumu sadece Çin ve Hindistan’ın kalabalık nüfusuna bağlamak doğru olmaz. Zira Çinli akıllı telefon üreticilerinin takındıkları agresif fiyat politikası da bu yükselişte önemli bir rol oynuyor. Bu firmalar genel olarak bakıldığında Türkiye’de de hiç azımsanmayacak bir pazar potansiyeline sahipler.

    Aynı kalite, çok daha ucuza geliyor

    Geçmiş dönemde Çin kökenli akıllı telefon üreticileri genel olarak MediaTek yonga setlerini tercih ediyorlardı. Qualcomm’un yonga setlerine nazaran, çok daha uygun fiyatlarla firmalara ulaştırılan bu donanım ürünleri, batı tarafındaki müşteriler tarafından bir türlü benimsenemedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her ne kadar Çin ve Hindistan’daki kullanıcı kitlesi, MediaTek ismine pek takılmıyor olsalar da batı tarafındaki müşteriler bu yonga setine sahip modeller için daima mesafeli oldular. Bu durumun farkına varan Çinli üreticiler, iç pazardaki ürünlerinde MediaTek kullanmaya devam ederken, ihraç ettikleri modellerde ise Qualcomm imzalı yonga setlerini kullanmaya başladılar.

    Hal böyle olunca, uygulanan agresif fiyat politikası ile birlikte aynı kalitedeki ürünler çok daha ucuz fiyatlardan kullanıcılara ulaşmaya başladı. Elbette bu durum bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. X firması nasıl aynı telefonu 2A fiyatına satarken, Çinli üreticiler A fiyatına satıp bir de üstüne kar elde ediyordu? İşte bu sorunun yanıtı.

    Üretim maliyeti düşürülüyor

    Önce şu durumu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çinli üreticiler üretimi bizzat kendi ülkelerinde gerçekleştiriyorlar. Yani diğer şirketler gibi burada paravan üreticiler ile çalışmıyorlar. Haliyle kendi ülkelerinde üretim yapıyor olmaları, bu üreticilerin maliyet masrafını da kısmış oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı şekilde bazı bileşenleri çok daha ucuza tedarik edebiliyorlar. Sonuçta Apple, Samsung, LG gibi sektörün önde gelen pek çok ismi, akıllı telefonlarında kullandıkları pek çok parçayı Çinli üreticiler yoluyla tedarik ediyorlar. Doğal olarak Çinli akıllı telefon üreticileri, bu parçaları daha ucuza satın alabiliyor.

    Aslına bakılacak olursa, Çin kökenli akıllı telefon üreticilerin telefon üretme maliyetleri ev sahibi olmalarının avantajıyla hayli aşağılara çekiliyor. Hal böyle olunca bu avantaj da fiyat etiketlerine yansımış oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli akıllı telefonlar, az yakıyor, çok kaçıyor

    Çinli üreticilerin elinden çıkan modellerin çok daha ucuz olmasının sebeplerinden birisi de düşük kar politikası. Örneğin Apple ürettiği yeni bir iPhone modelinin üzerine neredeyse maliyet fiyatı kadar kar marjı ekliyor. Yani 500 dolara mal ettiği bir iPhone X için, 1000 dolarlık etiket fiyatı belirleyebiliyor.

    Doğal olarak bu yüksek kar tutkusu, telefonun fiyatını da hatırı sayılır derecede yükseltmiş oluyor. Marka kaygısı taşıyan rakipleri de Apple’ın çok gerisinde görünmemek adına üst segment modellerini bu fiyata yakın aralıklarda konuşlandırıyorlar.

    Fakat bir çok Çinli üreticinin bu tarz bir kaygısı olmadığı için benzer donanımlara sahip modellerini, düşük kar marjları ile uygun fiyatlara tüketiciye ulaştırabiliyorlar.

    Basit bir örnek vermek gerekirse, 400 dolara mal edilen bir OnePlus modeli 500 dolara satılarak maliyetin yüzde 25’i kadar kar elde ediliyor. Bu kar marjı bazen daha da düşük seviyelere indirgenerek sürümden kazanılıyor.

    Yani Çin kökenli üreticiler tarafından üretilen modellerin daha düşük fiyatlara sahip olmasının nedeni kalitesiz olması değil. Üreticinin bazı küresel hırslardan izole olması diyebiliriz. Çinli akıllı telefonlar muhtemelen pazar paylarını daha da arttıracaklardır.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow