Özel üniversitelerden burs teklifleri
Üniversite adayları için tercih dönemi başladı. Danışmanlık hizmeti alan öğrencilerin önünde özel üniversite seçeneği de var. Bazıları yüksek oranda burs imkanı sunarken bazıları da iş garanti ediyor. CNN TÜRK'ten Yiğit Gürel, rehberlik ve tanıtım koordinatörü Ertuğrul Tut'la konuştu. İşte tercih yarışında ön plana çıkanlar...
Tercih dönemi başladı. Üniversite adaylarını tercih, özel üniversiteleri de öğrenci telaşı sardı. Pek çok özel üniversite öğrencilere, birbirinden cazip avantajlar sunuluyor. O avantajları duyurmak için de tercih ve tanıtım günleri düzenleniyor. Hedef; çok tercih edilmek, özellikle de başarılı öğrenciler için cazibe merkezi olmak.
Peki nasıl? Burs oranları, özel üniversiteleri cazibe merkezi haline getiren uygulamaların başında geliyor. Verilen burslar yüzde 25'ten başlayıp, yüzde 100'e kadar yükseliyor. Koşullar ise üniversiteden üniversiteye değişiyor. Ancak yüzde 100 burs verilenler genellikle başarılı öğrenciler. Böylelikle o öğrencilerin varlığı, üniversitenin başarı çıtasını daha yükseğe taşıyabiliyor. Bazı üniversiteler kendi üniversitesini ilk tercihe yazan öğrencilere doğrudan yüzde 50 burs veriyor. Bazıları yüzde 50 bursu vermek için ilk 5 veya ilk 3'ü yeterli buluyor. Okullar, "Tercih sıralamanızdaki ilk özel okul biz olalım" veya "Tüm tercihlerinizi bizden yapın" diyerek ÖSYM bursuna ek burs teklifinde bulunuyor.
Her hangi bir sıralamada tercih edilmeleri takdirde yüzde 10 burs veren özel üniversiteler de var. Çeşitli okullar şehit çocuklarına yüzde 100, gazi çocuklarına yüzde 50 burs imkanı tanıyor. Polis, öğretmen hatta çiftçi çocuklarına yüzde 25'ten yüzde 50'ye kadar burs teklif ediyor. Bazı okullar için kampüse yakın oturmanız veya eğitim ücretini peşin ödemeniz bile burs almanız için yeterli.
Her yıl yeni özel üniversiteler kuruluyor. Bu da tercih yarışını, tanıtım yarışına çeviriyor. Tercih edilmeme kaygısı taşımayan özel üniversiteler tanıtım ayağında daha geri planda duruyor. Bu okullar daha çok akademik başarılarıyla bilinen puanı yüksek okullar oluyor. Onlar yeni okullar kadar burs imkanı tanımıyor.
Özel okullar burs olanakları dışında öğrencilerin karşısına eğitim kaliteleri, akademisyen kadroları, iş garantili bölümleri, uluslararası denkliğe sahip diplomaları ve kampüsleriyle çıkıyor. Çünkü üniversite deyince akıllara kampüs yaşamı geliyor. Kuşkusuz her öğrencinin hayali büyük ve sosyal olanakların fazla olduğu bir kampüste okumak. Bazı üniversiteler şehir içinde bir binadan ibaret. Onlar ulaşım olanaklarını ön plana çıkartıyor. Bazı okullar ise gösterişli kampüsleriyle yarışa katılıyor.