hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Östrojen İçeren Besinler Nelerdir? Östrojeni En Yüksek Gıdalar...

    Östrojen İçeren Besinler Nelerdir Östrojeni En Yüksek Gıdalar...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yoğun oranda kadınlarda bulunan östrojen hormonu, özellikle sağladığı faydalar ile bir adım öne çıkar. Kadın adet döngüsü, cinsellik ile beraber doğurganlık açısından önemli rol oynar. Vücudun bu fonksiyonlarının daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlayan önemli bir yapıdır. Bu yapıyı vücutta dengeli şekilde tutabilmek amaçlı ise birçok farklı besin kaynağı tüketmek mümkündür. Bunlar içerisinde tofu, hurma, susam, brokoli, maydanoz ve kuru üzüm gibi birçok farklı besin kaynağı öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Östrojen İçeren Besinler Nelerdir?

     Östrojen içeren günümüzde birçok farklı besin kaynağı olduğunu söylemek mümkün. Bu besin kaynakları özellikle kadınlara başta olmak üzere erkekler için de bazı vücut fonksiyonları için büyük öneme sahiptir.

     - Maydanoz

     - Hurma

     - Tofu

     - Brokoli

     - Susam

     - Keten tohumu

     - Civanperçemi

     Bu gibi yukarıda verilen farklı besin kaynakları östrojen hormonu miktarını önemli oranda artırabilir.

     Östrojeni En Yüksek Gıdalar

     Özellikle belli yaşa kadar östrojen hormonunun etkisi çok büyüktür. Başta doğum olmak üzere adet ile beraber cinsellik konusunda kadınlar açısından önemli fonksiyona sahiptir. Bu fonksiyonu belirli yaşa kadar devam ettirebilmek için yüksek oranda östrojen barındıran gıdaları tüketmek gerekir. Bu doğrultuda birçok sebze ve meyve bu konuda öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Özellikle bunlar içerisinde brokoli, keten tohumu, civanperçemi, susam ve maydanoz ile beraber tofu gibi besin kaynakları önemli yer taşır. Bu kaynakları tüketmek suretiyle vücut içerisinde yeterli olacak östrojen miktarına erişmek mümkün. Aynı zamanda bunlar içerisinde hurma da yine tüketilebilir.

     Östrojenin Faydaları Nelerdir?

     Dişi cinsiyet özellikleri olarak genetik açıdan ön çıkan östrojen, pek çok açıdan önemli yer tutar. Özellikle üreme fonksiyonu ile beraber adet döngüsünü düzenli şekilde gerçekleşmesi açısından önemli yer taşır. Pubik ve koltuk altı kıllanması ile birlikte meme gelişimi konusunda yine oldukça önemlidir.

     Diğer yandan cinselliği daha etkili şekilde yaşama konusunda önemli yer taşıdığını söylemek gerekir. Bununla beraber sağlıklı bir şekilde doğumun yapılabilmesi ve bu dönemin geçmesi amaçlı yine büyük öneme sahiptir. O yüzden mutlaka östrojen hormonunun özellikle kadınlarda yeterli miktarda olması gerekir.

     Östrojen Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

     Cilt kuruluğu, göğüs bölgesinde hassasiyet, kırılgan ve zayıf kemikler ile birlikte karamsarlık ve sinirlilik hali gibi psikolojik durumlarda belirtilir. Vajinal kuruluk ve atrofi, gece terlemeleri ya da sıcak basmaları gibi belirtiler östrojen hormonunda önemli düşüşü gösterir. Zaten genel çerçevede bir kadının menopoz dönemine girmesi östrojen hormonunun eksikliğiyle beraber ortaya çıkan bir problem olarak değerlendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Diğer bir ifade ve düzenli adet görememe ya da düzensiz menstrual döngü şeklinde bu durumu anlatmak mümkün. Ancak menopoz öncesi yaşanan östrojen eksikliği için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Bu kapsamda gerekli teşhis ile beraber tedavi yöntemlerinin dışında, östrojen hormonunu destekleyici gıda türlerinin tüketilmesi önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow