hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası: Emeklilik yaşı yükseltilsin

    Dünya Bankası: Emeklilik yaşı yükseltilsin
    expand

    Dünya Bankası, Türkiye'de emekli aylıklarının vergilendirilmesini, aylık bağlama oranının düşürülmesini, emeklilik yaşının ise yükseltilmesini istedi.

    Dünya Bankası uzmanlarınca hazırlanan "Türkiye'nin Emeklilik Sistemi ve Reform Önerileri" konulu raporda Türkiye'nin emeklilik sistemiyle ilgili sorunlara değinildi.Genç emekliler çok fazlaRaporda Türkiye'deki genç emekli sayısının fazlalığına dikkat çekilerek, SSK emeklilerinin yüzde 62'sinin 58-60 yaşın altında olduğu kaydedildi. Uzun vadede prim ödeme süresinin, emeklilik süresine göre fazla kısa olduğunun altı çizlen raporda, 19.4 yıl prim ödeme süresi karşılığında SSK emeklisi kadınlarda 34 yıl, erkeklerde 28 yıl emekli maaşı ödendiği bildirildi. Raporda aylık bağlama oranlarının çok yüksek olduğuna, prime esas kazançlar ile emekli aylığının bağlanmasında esas alınan endekslerin farklı olduğuna ve emekli maaşlarının vergilendirilmediğine vurgu yapıldı.Emeklilik yaşı yükseltilmeliDünya Bankası raporunun son bölümünde, emeklilik sistemindeki çözüm önerilerine yer verildi. Raporda, Türkiye'ye şu önerilerde bulunuldu:
  • En azından uzun vadede emeklilik yaşı yükseltilmeli.
  • Aylık bağlama oranları, uluslararası seviyeye indirilmeli.
  • Prime esas kazanç uygulamasına geçilmeli. Maaşlardaki artış, prime de aynı oranda yansımalı.
  • Ücret tespiti, enflasyona ya da enflasyon + GSMH büyüme hızının yarısına göre yapılmalı.
  • Emekli aylıkları ya da prime esas aylık vergilendirilmeli. Vergileme özellikle genç emekliler ve yüksek emekli aylıkları için sözkonusu edilmeli.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow