hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gazze'den çekilme tamamlandı

    Gazzeden çekilme tamamlandı
    expand

    İsrail'in 38 yıllık Gazze işgali sona erdi. İsrail ordusu, son yerleşim birimi Netzarim'de de tahliye işlemlerini tamamladı.

    Gazze'deki 21 yerleşim biriminin tamamı boşaltıldı. Yaklaşık 8 bin 500 Yahudi, Gazze'den çıkarıldı. Çekilme planı, Batı Şeria'da da 4 yerleşim birimini kapsıyor. 
     
    İsrailli polis müdürü Uri Bar-Lev, İsrailli sivillerin Gazze'den tahliyesinin tamamlandığını açıkladı. Bir polis sözcüsü ise Netzarim'de ordunun izniyle sadece bir ailenin kaldığını, bu ailenin de daha sonra ayrılacağını söyledi.
     
    İsrail askerleri, Gazze Şeridi'ndeki 21 yerleşkeden gönüllü olarak çekilmeyen Yahudi yerleşimcileri, gerektiğinde güç kullanarak, geçtiğimiz çarşamba günü tahliye etmeye başlamıştı. Askerler bugün son olarak Netzarim'i boşalttı.
     
    Öte yandan, Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ni boşaltmasının, Filistin topraklarından tamamen çekilmesinin başlangıcı olduğunu söyledi. Abbas, İsrail'e karşı intifadada yaralanarak sakat kalan 400 Filistinliye hitaben, İsraillilerin, yaralılar ve şehitler sayesinde Gazze Şeridi'nden çekildiğini, yarın da Batı Şeria'nın bir bölümünden çekilmeye başlayacağını belirtti.
     
    Filistin lideri, ''İsrail'in Gazze'den çekilmesi, Filistin topraklarından tamamen çekilmesinin başlangıcıdır. İsrailliler tüm topraklarımızdan çekilinceye kadar gözlerimizi kapatmayacağız, dinlenmeyeceğiz'' dedi.

    Guş Katif dün tahliye edilmişti
     
    Son olarak dün ana yerleşim birimi Guş Katif tahliye edildi. İsrail ordusu boşaltılan binaları yıkmaya başladı.
     
    Çekilme sırasında küçük çaplı şiddet olayları yaşandı. Dün gece Gazze'de bir İsrail askeri Filistinlilerin açtığı ateş sonucu yaralandı.
     
    Batı Şeria'da yarın tahliye edilmesi planlanan Sanur'daki yerleşimciler ise bölgedeki İsrail askerlerine taşlarla saldırdı.
     
    Batı Şeria'nın Kalkilya kentinde ise bir Filistinli bir İsrailli tarafından hafif yaralandı.
     
    İsrail Başbakanı Ariel Şaron ise, çekilmeye şiddet göstererek direnenleri kınayarak, bunun 'holiganlık' olduğunu söyledi.

    Şaron, yerleşimcilerin liderlerini ise 'siyasi çıkarları için yerleşimcilerin acısından yarar sağlamak'la suçladı.
     
    Yahudi tatili 'Şabat' nedeniyle bir gün ara verilen Gazze'den çekilme işlemi dün tekrar başlamıştı.

     
    İLGİLİ YORUM
    Gazze operasyonunu yerinde izleyen CNN TÜRK muhabiri Bora Bayraktar:
     
    "İsrail açısından bu bir barış adımı değil, daha çok güvenlik adımıydı."
     
    "Gazze'den çekilmenin Şaron'a siyasi bir maliyeti olacak. Tahliye edilen yerleşimciler Şaron'un siyasi tabanını oluşturuyordu. Yıllardır yerleşimcilerin bu bölgelerde yerleşmesine o ve onun çizgisindeki siyasetçiler izin verdi. 240 bin yerleşimci çok ciddi bir oy potansiyelini temsil ediyor. Şaron çekilmeden sonra sol partilerin oylarını alabilir, ama öncelikle kendi partisinden lider olarak çıkması çok zor görünüyor."
     
    "İsrail stratejik olarak Batı Şeria ile ilgileniyor. Batı Şeria tepeleri stratejik olarak Akdeniz'e kadar uzanan bir bölüme hakim. İsrail etrafındaki Irak, İran gibi sorunlu ülkelerle arasında bir güvenlik seti oluşturmak istiyor. Aynı zamanda Ortadoğu için önemli olan su kaynakları da Batı Şeria'da. Bunlar Şaron'un Batı Şeria'daki işgali elinde tutmak istediğini gösteriyor."
     
    "İsrail'in çekilmesinin ardından Filistin ilk etapta burayı temizleyecek. Çünkü İsrail arkasında hiçbir şey bırakmayacak, bütün evler yıkılacak. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas burada yerleşim açmayı düşündüklerini söylüyor."
    Batı Şeria'da da direniş bekleniyor

     
    Şaron'un planına göre, Yahudi yerleşimciler 120 yerleşim birimi bulunan Batı Şeria'daki dört yerleşim birimini de boşaltacak. Bu kapsamda iki yerleşim birimi - Ganim ve Kadim - tahliye edildi.
     
    Ancak henüz boşaltılmayan Sanur ve Homeş yerleşim birimlerinin tahliyesi sırasında İsrail güçlerinin büyük bir direnişle karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor. Sanur'da 800, Homeş'te bin 500'den fazla aşırı sağcı eylemcinin toplandığı belirtiliyor.
     
    Yerleşim birimlerini terketmeyi reddeden ve yoğun bir direniş gösteren radikal Yahudiler, söz konusu toprakların kendilerine verilen kutsal bir hak olduğunu iddia ediyor.
     
    Boşaltma işlemi ve yerleşimcilere ait evlerin yıkılmasından sonra, İsrail 45 kilometre uzunluğa, 6-10 kilometre genişliğe sahip Gazze Şeridi'ni burada yaşayan 1.3 milyon Filistinliye devredecek.
     
    Çekilme işlemi İsrail'e 1.8 milyar dolara mal olacak. Her yerleşimci aileye, iki yıllık kira yardımları hariç 200 bin ile 400 bin dolar tazminat ödenecek.

     
    İsrail neden çekiliyor?
     
    Gözlemcilere göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin en önemli nedeni İsrail'in güvenliği açısından fazla önem taşımayan bölgenin ekonomik ve demografik açıdan da sorun yaratıyor olması.

     
    Uzmanlar, İsrail devletinin sınırlarını olabildiğince genişletmeyi planlayan Şaron'un böylece Gazze Şeridi'nden 'kurtulmak' istediğini belirtiyor.
     
    Yine gözlemciler, Gazze planının İsrail'e başka bir getirisini de buradaki askerlerin çekilmesi ve Batı Şeria'dakilerin yeniden konuşlandırılmasıyla, İsrail ordusunun insan gücü ve paradan tasarruf etmesi ve şu anki birliklerin askeri mantığa aykırı dağılımının sona ermesi olarak açıklıyor.

     
     
    İSRAİL BAŞBAKANI ŞARON
    İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte, Batı Şeria'da yerleşim birimi inşasına devam edeceklerini söyledi.
     
    Şaron, Gazze Şeridi'ndeki yerleşkelerin tamamından Batı Şeria'daki yerleşkelerin ise dördünden çekilmelerinin ardından başka çekilme olmayacağını belirtti.
     
    Şaron, Batı Şeria'da Kudüs dışındaki Maaleh Adumim ve Tel Aviv kenti yakınlarındaki Ariel gibi birçok yerleşkenin kalacağını belirterek, ''Ariel sonsuza kadar İsrail'in bir parçası olarak kalacak'' dedi.
     
    İsrail Başbakanı, toplam dört küçük yerleşkenin boşaltılacağı Batı Şeria'da bundan sonra tahliye yapılmasını kabul etmeyeceğini bildirdi.
    Bazı çevreler, Gazze planının Filistinlilere avantaj sağlamayacağını düşünüyor.
     
    Buna göre İsrail Gazze Şeridi'ni havadan, karadan ve denizden kuşatmayı sürdürecek ve sınırları kontrol edecek.
     
    Havaalanı ve limanları kullanamayacak Filistin'in tek komşuları Mısır ile bağlantıları da kesilmiş olacak. Gazze Şeridi'ne sadece İsrail'den girilip çıkılacak.
     
    İsrail istediği zaman yiyecek, hammadde, su, yakıt, gaz ve elektrik sevkiyatını durdurabilecek, işçilerin geçişini kesebilecek, hatta gerekli gördüğünde askeri operasyonlara girişip, bölgeyi yeniden işgal edebilecek.
     
    Şaron'un planına göre, Batı Şeria'daki Filistin bölgeleri de birbirinden koparılarak, 'kantonlara' bölünecek. Diğerlerinden koparılacak her ada, İsrail bölgeleriyle sarılı olacak.

     
    Filistin devletini oluşturacak bu adacıklar, yeni inşa edilecek yollar, köprüler ve tünellerle birbirine bağlanacak.
     
    Filistin örgütleri silah bırakmayacak
     
    Radikal Filistin örgütleri Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) yetkilileri, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinden memnun olduklarını belirterek, işgale karşı direnişin süreceğini söylediler.
     
    Üç örgütün yetkilileri, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ile Suriye'nin başkenti Şam'da görüşmelerinden sonra basın toplantısı düzenlediler.
     
    İslami Cihad lideri Ramazan Abdullah Şallah, ''İsrail, direniş ve intifada sayesinde çekildi. Direnişçiler silah bırakmayacak'' dedi.
     
    Gazze'deki Yanudi yerleşkelerinin boşaltılmasının Filistin halkı için çok önemli olduğunu belirten Şallah, Batı Şeria'nın ve Filistin davasının geleceği konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti. 
     
    Hamas'ın siyasi temsilcilerinden Musa Ebu Marzuk da ''İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi, siyonist düşman çekilene kadar, işgal altındaki tüm bölgelerde sürdürülmesi gereken direnişin meyvesidir'' dedi. Marzuk, Hamas'ın silah bırakmayacağını yineledi.
     
    FHKC'nin Şam'daki temsilcisi Mahir Tahir de İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ile Filistinli grupların işgal tamamen sona erene kadar silahsızlanmaması konusunda anlaştıklarını söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow